V nedeljo je Kobe Steel priznal, da so izdelke s prirejenimi podatki prodali približno 200 strankam, nato pa je število naraslo že na 500. Foto: Reuters
V nedeljo je Kobe Steel priznal, da so izdelke s prirejenimi podatki prodali približno 200 strankam, nato pa je število naraslo že na 500. Foto: Reuters

Kobe Steel je sporne izdelke dobavil številnim priznanim japonskim podjetjem, tudi avtomobilskim proizvajalcem Toyota, Nissan in Honda. Po danes objavljenih podatkih, o čemer poroča francoska tiskovna agencija AFP, pa so sporne izdelke med drugim uporabili tudi pri proizvajalcih letal Boeing in Airbus ter pri General Motorsu, Tesli in Daimlerju.

Vrsta Kobejevih strank medtem preverja kakovost izdelkov, podjetje pa skupaj z njimi preverja podatke in sodeluje tudi pri preverjanju kakovosti.

Najprej podatek o 200 strankah, zdaj jih je 500
V nedeljo je Kobe Steel priznal, da so izdelke s prirejenimi podatki, ki so jih dobavili med septembrom 2016 in avgustom letos, prodali približno 200 strankam. Visoki predstavnik družbe Jošihiko Kacukava pa je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da najnovejše ugotovitve kažejo na 500 podjetij. Direktor družbe Hiroja Kavasaki se je že v četrtek vsem prizadetim opravičil.

Kacukava o konkretnih imenih ni želel govoriti, je pa zagotovil, da so z vsemi prizadetimi podjetji že navezali stik in z njimi govorili o ukrepih za zagotovitev varnosti. Ponovil je, da izdelki ne pomenijo neposrednih varnostnih tveganj, bodo pa nemudoma sprejeli vse potrebne ukrepe, če bi se izkazalo, da posamezni primeri vzbujajo dvome o varnosti pri uporabi izdelkov.

Vrednost delnic družbe je ta teden padla za okoli 40 odstotkov. Kavasaki je v četrtek priznal, da je zaupanje v podjetje "padlo na ničlo".