Elan odpravlja proizvodnjo skakalnih smuči, ne pa tudi drugih tipov. Foto: BoBo
Elan odpravlja proizvodnjo skakalnih smuči, ne pa tudi drugih tipov. Foto: BoBo

Nisem pričakoval, da nas bo novica o umiku podpore doletela na domačih tleh, po izjemni minuli zimi sem prvi 'udarec' ali umik podpore pričakoval od zunaj. Želim si, da bi ekipa, ki je delala vrhunsko smučko, ostala skupaj, da ostane skozi desetletja nakopičeno znanje.

Ljubo Jasnič
Ljubo Jasnič
Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo, je tudi vidni obraz stranke DeSUS. Foto: BoBo
Begunje
Elan posluje z dobičkom. Foto: BoBo
Kaj bo s skakalci po Elanovem umiku iz skokov?
Elan opustil skakalske smuči

Jasnič je začuden predvsem nad tem, da novi lastniki in novo vodstvo Elana "niso znali povezati izjemne zgodbe letošnje Planice ter Petra Prevca in Japonke Sare Takanši, skupnih zmagovalcev minule zime". Dejal je, da so se po torkovi novici, ki je sprožila številne odzive v javnosti, že pogovarjali z nekaterimi dosedanjimi strokovnjaki, ki so delali pri programu skakalnih smuči, da bi "znanje in večdesetletne izkušnje ostali pri nas".

"Danes imamo prvi zbor smučarskih skakalcev pred novo sezono. Začeli bomo kondicijske priprave, čez kašen mesec dni pa bo pomembna tudi smučka, ki zdaj še ni. Na začetku julija poteka miniturneja v Sloveniji s tekmami v Kranju in na Iliriji. Imamo še kakšen teden časa, da se po prvomajskih praznikih dogovorimo, kako bomo nadaljevali delo in morebitno proizvodnjo pri nas," je povedal.

Manj proizvajalcev, težje razmere
Po njegovih pojasnilih je avstrijski Fisher ostal tako rekoč edini proizvajalec skakalnih smuči, nemški Fluege.de ni več zraven, Sport 2000 pa po njegovih podatkih diha na škrge. "Če ne bo naše proizvodnje, ostanemo v podrejenem položaju in bomo pač primorani sprejeti pogoje, ki jih bo dal edini proizvajalec," je dejal Jasnič.

"Za nas je odločitev vodstva Elana velik udarec. Ne gre le za vrhunsko reprezentanco A in ekipo za celinski pokal. Gre za klube, imamo namreč okrog 500 registriranih skakalcev, tudi najmlajši so trenirali na Elanovih smučeh. To vrzel bo treba zapolniti. Smuči namreč stanejo nekaj sto evrov, in to je velik izdatek za klube," je dejal.

Kot drugi vidik pa je izpostavil vrhunski šport. "Pri tem smo izgubili oboji, saj je kapital prevladal nad športno zgodbo. Očitno novi lastniki niso znali unovčiti kapitala izjemnih rezultatov, da bi ta šport razvijali naprej," je obžaloval. "Denimo, če v Sloveniji ne bi razvijali ženskih skokov, ti ne bi bili tu, kjer so, in bi se zgodil zaton, kot v velikih državah, kot so ZDA, Kanada in Francija, ki so imeli že razvite ženske smučarske skoke," je še navedel.

Usoda slovenskega znanja
Dolgoletni vodja tekmovalne ekipe Elana v smučarskih skokih je bil Toni Justin, serviser Aljoša Branc, okovje za Petra Prevca in za skoraj 90 odstotkov skakalcev v svetovnem pokalu z mnogimi svojimi inovacijami pa izdeluje Peter Slatnar iz Cerkelj. Usoda slovenskega znanja je tako zdaj negotova.

"Nisem pričakoval, da nas bo novica o umiku podpore doletela na domačih tleh, po izjemni minuli zimi sem prvi 'udarec' ali umik podpore pričakoval od zunaj. Želim si, da bi ekipa, ki je delala vrhunsko smučko, ostala skupaj, da ostane skozi desetletja nakopičeno znanje," je povedal Jasnič in dodal, da se letno v svetu proda okoli 3000 parov skakalnih smuči.

Prvi je na smučeh, tedaj še niso bile uradno Elanove, skočil Rudi Finžgar pred več kot šestimi desetletji na Cerknem. Znanje so nato soustvarjale tudi generacije slovenskih tekmovalcev, ki so pomembne informacije o dogajanju s smučmi v zraku prenašali v tovarno, kjer so delali Justin, Branc, ki je v zadnjem času servisiral predvsem Prevca, slovenska pamet pa je naredila tudi izjemno vez, je povedal.

"Vse te ljudi želimo obdržati skupaj in bomo skupaj z njimi skušali najti rešitev, da bi skakalne smuči še naprej delali pri nas. Pod kakšno blagovno znamko in kako, je stvar dogovorov, odločitev in tržniške strategije. Najmanj so vredni stoji, veliko več ljudje in njihovo v dolgih letih pridobljeno znanje," je bil jasen.

Verjetno je prav majhen obseg prodaje skakalnih smuči vzrok za odločitev vodstva Elana, ki ima od lani poleti novega lastnika. Proizvodnjo skakalnih smuči bodo tako izločili, zanj pa si želijo poiskati prevzemnika.

Elan z dobičkom
V sindikatu Elana, ki je lani ustvaril dobrih 71 milijonov evrov prihodkov, čisti dobiček pa je dosegel 3,8 milijona evrov, so bili nad odločitvijo šokirani. Vodstvo pravi, da bodo v prihodnje usmerjeni predvsem v razvoj blagovne znamke Elan na segmentu alpskih smuči in na trge z razvitimi zimskimi športi, njihova ambicija pa je postati "najbolj inovativna blagovna znamka med smučkami za alpsko smučanje".

V vodstvu, ki ga sestavljajo Michaela Stitz kot predsednica upravnega odbora, Pascal Aymar in Jeffrey Tirman, so prepričani, da je taka usmeritev uspešna formula za dolgoročni razvoj podjetja.

Skakalni program je bil sicer po navedbah vodstva tržniški, in ne prodajni ter je v strukturi izdatkov za trženje obsegal pomemben delež. Sredstva skakalnega programa bodo tako preusmerili v dejavnosti za krepitev znamke na ključnih trgih, kot so ZDA, Kanada in Francija, ter v preoblikovanje dejavnosti v smeri digitalnega trženja.

Nisem pričakoval, da nas bo novica o umiku podpore doletela na domačih tleh, po izjemni minuli zimi sem prvi 'udarec' ali umik podpore pričakoval od zunaj. Želim si, da bi ekipa, ki je delala vrhunsko smučko, ostala skupaj, da ostane skozi desetletja nakopičeno znanje.

Ljubo Jasnič
Kaj bo s skakalci po Elanovem umiku iz skokov?
Elan opustil skakalske smuči