Po mnenju Srečka Trunklja, namestnika direktorja JP Energetika, je bil to unikaten posel. Najprej so plačali kvadratne metre in nato še kubične metre prostora.

Podjetje Grep je denar trošilo tudi za več kot tisoč evrov vredna kosila in draga potovanja. Foto: BoBo
Podjetje Grep je denar trošilo tudi za več kot tisoč evrov vredna kosila in draga potovanja. Foto: BoBo

Za izpolnitev pogojev za stomilijonsko bančno posojilo so se, tako tožilci, sklepale pogodbe o najemu parkirišč, za katera se še sploh ni vedelo, čigava so.

In kam je potoval denar iz Energetike? V zapletenem krogu finančnih transakcij so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja naj bi se steklo neposredno na županov račun.

Po besedah Damijana Jankovića bodo te stvari pojasnjevali na sodišču. Pranje denarja je namreč po njegovem mnenju tako širok pojem, da lahko z njim povežeš marsikaj.

Eden izmed razočaranih neplačanih podizvajalcev, ki so mu ostali dolžni četrt milijona evrov, pa pravi: "Kar se tiče tistega denarja, ki je prišel na njihov račun in ni prišel do nas podizvajalcev, je pa kriminal."

Medtem pa je podjetje Grep denar trošilo tudi za več kot tisoč evrov vredna kosila in draga potovanja. Za dobrih 9 milijonov evrov, v tem znesku je bila večina evropskih sredstev, naj bi zavedli tudi ministrstvo za šolstvo.

Občina je ob izplačilu sredstev z ministrstva po ugotovitvah tožilstva lažno prikazala stanje, da so dela na stadionu končana in oprema dobavljena, stroški pa zabeleženi v poslovnih knjigah. Prav tako občina stadiona takrat sploh še ni prevzela. Ministrstvo zdaj terja sredstva nazaj, kriminalisti pa tudi pri njih preiskujejo sum kaznivega dejanja.

Tarča