Odločitev predsednika uprave Franja Bobinca, da najprej obvesti politiko, je nenavadna. Foto: BoBo
Odločitev predsednika uprave Franja Bobinca, da najprej obvesti politiko, je nenavadna. Foto: BoBo
Miro Cerar
Miro Cerar je za skrbni pregled Panasonica v Gorenju izvedel pred delničarji in javnostjo. Foto: BoBo
false
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek podpira povezovanje s Panasonicom, a za skrbni pregled ni vedel, so sporočili z ministrstva. Foto: BoBo

Predsednik uprave družbe Gorenje Franjo Bobinac je predsedniku vlade Miru Cerarju povedal za skrbni pregled, ki ga japonska korporacija Panasonic opravlja v Gorenju. To je storil, še preden je o tem obvestil javnost in delničarje. Zaradi vsega tega upravi Gorenja očitajo zlorabo notranjih informacij, kar bi lahko vplivalo na trgovanje z delnicami te družbe. Kakšni so odzivi v upravi Gorenja?

Večina zaposlenih v Gorenju je še vedno na kolektivnem dopustu, pojasnila smo iskali tudi pri upravi Gorenja, ki pa se je zavila v molk. So nam pa v kabinetu predsednika vlade potrdili, da je predsednik vlade Miro Cerar informacijo dobil od predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca, ko se je z njim sestal kot s članom posvetovalne skupine s področja gospodarstva, je za TV Slovenija poročala Metka Pirc.

Že takrat naj bi ga Cerar opozoril, da upa, da postopek poteka zakonito in v skladu s poslovnimi in strokovnimi standardi. Po naših podatkih naj bi zaposleni v Gorenju že pred objavo vedeli, da so bili pred javno objavo v podjetju Japonci. Pojavile so se tudi informacije, da naj bi za skrbni pregled vedel tudi gospodarski minister Počivalšek, a to na ministrstvu zanikajo.

Počivalšek podpira povezovanje
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da v tem trenutku še ne more napovedati, kaj se bo zgodilo, v vsakem primeru pa zagovarja povezavo z "nekim sistemom, ki bo prinesel dodatno možnost za koncern Gorenje in mu dal stabilnost za jutri, ko bo konkurenca ostalih proizvajalcev v tej panogi še večja," so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Nenavadna odločitev Bobinca
Odločitev Bobinca, da informacijo deli s Cerarjem, preden jo je sporočil delničarjem in javnosti, je nekoliko nenavadna. Država je prek Kapitalske družbe 16-odstotna lastnica Gorenja in glede na to bi pričakovali, da bo Bobinac obvestil Slovenski državni holding.

Da naj tovrstno obveščanje ne bi bilo ustrezno, so - kolikor vemo - Bobinca opozarjali tudi člani nadzornega sveta. Tudi mi smo govorili z več strokovnjaki s tega področja, ki so potrdili, da bi bila prava pot ta, da prej kot politiko o namerah Japoncev obvestijo lastnike podjetja, je še poročala Pirčeva.

Uprava podjetja se v takšnih primerih sicer lahko na lastno pest odloči, da informacijo za nekaj časa zamolči, a le v primeru, da ni verjetno, da bi s tem zavajali javnost, in da ostane zaupna. V primeru Gorenja pa je zaupnost vprašljiva, zato poslovanje družbe že pregleduje Agencija za trg vrednostnih papirjev. Če je res šlo za zlorabo notranjih informacij, so imeli korist tisti, ki so pred objavo informacije pospešeno kupovali delnice.

V Gorenju zloraba notranjih informacij?
V Gorenju zloraba notranjih informacij?