Sproščanje pare iz NEK-a. Foto: BoBo/Goran Rovan
Sproščanje pare iz NEK-a. Foto: BoBo/Goran Rovan

Krško jedrsko elektrarno so 5. oktobra zaustavili zaradi popravila po puščanju cevi v primarnem sistemu elektrarne. Elektrarna trenutno obratuje z 28-odstotno močjo in jo bo v skladu z obratovalnimi postopki postopno povečevala, so sporočili iz NEK-a.

Kot so še navedli, so organizacije, ki jih je pooblastila Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, po neodvisnem nadzoru aktivnosti podale pozitivno mnenje za zagon. Pred tem so iz jedrske elektrarne na URSJV poslali poročilo o opravljeni analizi po odstopanju oziroma zaustavitvi elektrarne in podporne študije. Uprava je potrdila, da so v NEK-u izvedli vse potrebne in pričakovane ukrepe ter s tem izpolnili pogoje za varno obratovanje.

Pred dnevi so iz NEK-a okoliške prebivalce opozorili, da bo priprave na ponovni zagon občasno spremljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega oziroma nejedrskega dela elektrarne.

Šesti blok Teša so v ponedeljek ustavili, ker je nastala okvara na transportu žlindre kotla bloka. Oskrba z električno in toplotno energijo v času ustavitve šestega bloka po navedbah HSE-ja ni bila motena, saj so ju zagotavljali s plinskima enotama in blokom 5 v Tešu.