NEK bo predvidoma v omrežje vnovič priključen sredi novembra. Foto: BoBo
NEK bo predvidoma v omrežje vnovič priključen sredi novembra. Foto: BoBo

Po ugotovitvi puščanja na cevovodu ene od linij priključnega sistema primarnega kroga so se v NEK-u odločili v celoti zamenjati segment cevovoda – od priključitve na reaktorsko posodo do prvega ventila. Hkrati so za varno dolgoročno in čimprejšnje vnovično obratovanje sprejeli odločitev, da bodo v enakem obsegu zamenjali tudi cevovod na drugi liniji sistema.

V preteklih dneh so že odstranili oba dela cevovoda ter se pripravili na vgradnjo novih. Potem, ko so iz reaktorja odstranili vse gorivne elemente in zaznali dodatne nepravilnosti v materialu cevovoda bosta zamenjani obe cevi primarnega sistema, od priključitve na reaktorsko posodo do prvega ventila, je za TV Slovenija poročala Enisa Brizani.

"Zaključujemo z zadnjimi zvari cevovodov, nekako gre po načrtu, računamo, da bi do konca tega tedna zaključili ta dela," je povedal predsednik uprave NEK-a Gorazd Pfeifer.

Dela v zahtevnih razmerah omejenega prostora in uporabe popolne zaščitne opreme opravlja 100 delavec ameriških podjetij Westinghause in PCI, ki so se usposabljali na zato izdelanem modelu. Temeljni vzrok puščanja bo ugotavljal specializiran laboratorij v Združenih državah Amerike.

Prioriteta je čimprejšnji zagon elektrarne

Na modelih jaška, ki po velikosti in razporeditvi ustreza prostoru ob reaktorski posodi, in novega cevovoda se je ob tem nadaljevalo usposabljanje varilcev in pripravljavcev cevi. "Naš cilj in prioriteta so kakovostno izvedena dela skladno z najvišjimi standardi ter čimprejšnji ponovni zagon elektrarne," so na svojih spletnih straneh pojasnili v NEK-u.

Dva nova dela cevovodov so na začetku tedna že vnesli v zadrževalni hram ter postavili na lokacijo. Nato se je začelo njuno varjenje na priključke rektorske posode, kar je bil eden najzahtevnejših delov projekta, saj je delo potekalo v zelo zahtevnih razmerah omejenega prostora in uporabe popolne zaščitne opreme.

Po uspešno opravljenih radiografskih, ultrazvočnih, penetrantskih in vizualnih pregledih so se začela dela na drugi strani cevovoda v tako imenovanih sobah z ventili. Nova cevovoda je namreč treba natančno namestiti na liniji, ju zavariti in preveriti kakovost zvarov z neporušnimi preiskavami. Ta dela naj bi bila končana konec tedna, so še zapisali v NEK-u, kjer sinhronizacijo generatorja z elektroenergetskim omrežjem načrtujejo sredi novembra.

Sanacija v NEK-u v polnem teku