Med drugim jih moti zapovedana strežba izključno pri mizah in obvezna najmanj trimetrska razdalja med njimi. Foto: Pixabay
Med drugim jih moti zapovedana strežba izključno pri mizah in obvezna najmanj trimetrska razdalja med njimi. Foto: Pixabay

"Pričakujemo, da bo vlada nemudoma odreagirala in pogoje spremenila, da bodo postali človeški," so zapisali v sporočilu za javnost.

Turistična panoga je v Sloveniji zagotovo ena najbolj prizadetih zaradi covida-19, so poudarili v skupnosti. "V časih, ko so se praktično vsa druga podjetja in gospodarstvo odpirali, so terme in zdravilišča še vedno ostali zaprti. Pri tem moramo poudariti, da je bilo v lanskem letu omogočenih zgolj pet mesecev delovanja, pa še to pod strogimi ukrepi, ki pa so bili v primerjavi s trenutno veljavnimi mačji kašelj," so kritični.

Med drugim jih moti zapovedana strežba izključno pri mizah in obvezna najmanj trimetrska razdalja med njimi. "Tudi v primeru zasedenosti kapacitet do 50 odstotkov velikost jedilnic po kvadraturi omogoča strežbo hrane le majhnemu številu oseb, kar bi po eni strani povzročilo trajanje strežbe obroka od dve do tri ure, po drugi strani pa niti ni zadosti strežnega osebja, ki bi goste sploh lahko na ta način postreglo," so poudarili.

S takšno omejitvijo se po navedbah skupnosti zdravilišč zmanjša tudi kakovost izbora hrane, ki si jo sicer gostje sami lahko izberejo iz bifeja. "Ukrep je še toliko bolj nerazumljiv, ker imajo možnost vstopa v hotele samo gostje, ki so preboleli covid-19, so cepljeni ali testirani," so dodali.

Pričakujejo spremembo odloka in predlagajo način strežbe, kot je bil po prvem sproščanju junija lani – da se gostje v restavracijskih prostorih gibljejo z masko, hrano iz bifeja si jemljejo z rokavicami, osebje pa ves čas nosi maske.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Za bazene si želijo enako kot lani

Prav tako pričakujejo sprostitev glede uporabe bazenskih kompleksov in savn po enakih merilih in kriterijih, kot so veljali lani spomladi, in sicer razdaljo med ležalniki 1,5 metra, štiri kvadratne metre vodne površine na posameznega kopalca, v savnah pa naj bo razdalja med uporabniki 1,5 metra.

"Nacionalni inštitut za javno zdravje sam navaja, da ni dokazov, da bi se virus širil v vodi, ki je pripravljena za kopanje z ustreznim dezinfekcijskim sredstvom, kot je klor," so navedli v skupnosti.

Menijo, da bo šele z zagotovitvijo takšnih, sicer še vedno omejitvenih, a vzdržnih in preizkušenih ukrepov, delovanje term in zdravilišč doseglo ključni namen, to je do gostov prijazno bivanje in izvajanje vseh vsebin, zaradi katerih se gostje za zdravilišča odločajo. Obenem bo omogočeno tudi vzdržno poslovanje zdravilišč, ki bodo lahko začela zmanjševati lanske izgube.