Trenutno se izvajajo zdraviliško zdravljenje, ambulantna fizioterapija in nekatere specialistične ambulante. Foto: Pixabay
Trenutno se izvajajo zdraviliško zdravljenje, ambulantna fizioterapija in nekatere specialistične ambulante. Foto: Pixabay

Okrevanje turističnega sektorja bo po pričakovanjih trajalo več let, v zdraviliščih pa verjamejo, da bo pomagal nastajajoči vladni zakonski predlog glede pomoči turizmu.

V Thermani Laško so povedali, da so lani ustvarili 31 odstotkov manj čistih prihodkov od prodaje. Od tega so devet odstotkov prihodkov ustvarili iz unovčevanja turističnih bonov. Lani so našteli 112.434 prenočitev in tako dosegli 49-odstotno zasedenost hotelskih kapacitet.

"V skladu z ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu smo lani prejeli državno pomoč, vendar je bil kljub temu padec celotnih prihodkov družbe v primerjavi z letom prej občuten," pravijo v Thermani, za katero je bilo 2020 eno zahtevnejših let.

Kdaj se bodo sprostile turistične dejavnosti? Foto: BoBo
Kdaj se bodo sprostile turistične dejavnosti? Foto: BoBo

V načrtih za letos se gibljejo nekje med lanskim in bistveno uspešnejšim predlanskim letom. Bo pa, kot pravijo, vse odvisno od tega, kdaj in v kakšni meri se bodo sprostile turistične dejavnosti, kakšni bodo omejitve in protokoli ter kako bo vse to vplivalo na privlačnost potovanj, so dodali.

Glede odpuščanja zaposlenih so pojasnili, da so bili zaradi močno okrnjenega delovanja družbe iz poslovnih razlogov prisiljeni odpovedati pogodbo o zaposlitvi 11 sodelavcem z različnih področij. Ves čas število zaposlenih zmanjšujejo tudi na račun upokojitev in nepodaljševanja pogodb za določen čas. Ukinili so tudi vse pogodbeno in študentsko delo.

"Želimo si, da bi se razmere hitro stabilizirale in omogočile delovanje vseh naših programov, kar bo najbolj prispevalo k temu, da nadaljnji ukrepi v smeri zmanjševanja zaposlenih ne bodo potrebni," so dejali v Thermani.

Za interventni zakon za turizem, katerega besedilo pripravljajo na gospodarskem ministrstvu in s katerim namerava panogi pomagati pri okrevanju po epidemiji covida-19, v družbi menijo, da je nujno potreben, da bo lahko turizem preživel v obdobju, ko mu ni omogočeno ustvarjanje prihodkov.

Sorodna novica Interventni zakon z ukrepi za turizem – od bonov do subvencij; gostinci nezadovoljni

Le napoteni na rehabilitacijo

V Termah Olimia sprejemajo samo goste, ki jih na rehabilitacijo z napotnico pošlje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V prvem četrtletju letos so imeli 93-odstoten izpad prihodkov, kar pomeni nekaj manj kot šest milijonov evrov, so povedali v družbi.

Na vprašanje, kdaj bi lahko prišli na zeleno vejo, so odgovorili, da je vse odvisno od tega, kako dolgo bo položaj popolnega zaprtja turistične dejavnosti trajal, saj kljub popolni racionalizaciji in temu, da je večina njihovih zaposlenih na čakanju, državne subvencije ne pokrijejo vseh teh stroškov. Tako vsak mesec kopičijo izgubo.

"V Termah Olimia smo zaradi zelo dobrega poslovanja v letih pred izbruhom epidemije vanjo vstopili v zelo dobri kondiciji, prav tako smo zelo hitro prilagodili poslovanje razmeram in tudi med prvim in drugim valom, ko dejavnost ni bila zaprta, poslovali zelo dobro. To vse so dejstva, ki nas držijo pri življenju, in verjamemo, da bomo tudi letos, če se bo poslovanje odprlo pred poletnimi meseci, lahko hitro pridobili goste ter nam bo s prilagojeno ponudbo in z dobro promocijo uspelo preživeti leto," so še pojasnili.

Zaposlenih niso odpuščali, saj se spomnijo časov, ko so se ob velikem številu gostov spopadali s pomanjkanjem delovne sile. Tega si ne želijo v prihodnje, zato niso odpuščali in so celo zaposlili nekaj ključnih kadrov na mestih, kjer so prej čutili pomanjkanje.

Dozdajšnji vladni ukrepi za pomoč gospodarstvu so jim pomagali, ukrep izdaje turističnih bonov je bil za podjetje poleg subvencij za čakanje na delo in pokritja dela fiksnih stroškov lani ključen ukrep. Nanj računajo tudi letos, saj je velik del bonov še neizkoriščen.

Sorodna novica Zajc: Turistični bon bo še naprej le za prenočitev oz. prenočitev z zajtrkom

Dovoljene storitve

V Termah Zreče so imeli medtem v zadnjem lanskem četrtletju 70-odstotni upad prihodkov. Ob upoštevanju priporočil pristojnih ustanov izvajajo zdraviliško zdravljenje, ambulantno fizioterapijo in nekatere specialistične ambulante, so navedli. Da bi ohranili delovna mesta, si poleg intenzivnih ukrepov optimizacije poslovanja na vseh področjih v veliki meri pomagajo tudi z interventnimi vladnimi ukrepi.

Zaposlenih tako do zdaj niso odpuščali, niso pa podaljševali pogodb o zaposlitvi za določen čas. V tem obdobju uveljavljajo tudi ukrep subvencioniranja čakanja na delo.

Napovedani zakon za pomoč turizmu pozdravljajo, a opozarjajo, da sta glede na izredno velik izpad prihodkov iz poslovanja nadaljnji razvoj in obstoj podjetij vse bolj otežena.

Tudi v družbi Terme Krka pravijo, da je epidemija močno zaznamovala njihovo poslovanje. "Situacija, v kateri je trenutno turizem, ni rožnata, vendar v naši družbi do zdaj delavcev nismo odpuščali," so povedali v podjetju iz Krkine skupine.

Po obvladani epidemiji covida-19 pričakujejo ponovno postopno rast. Nabor programov medicinske rehabilitacije že dopolnjujejo s preventivnimi programi za boljšo kakovost vsakdanjega življenja. Razvijajo tudi programe za tiste bolnike s covidom-19, ki so imeli težje poteke bolezni.

Brez "sezoncev" in tistih za določen čas

Turistična panoga je zaradi pandemije utrpela veliko škodo. Foto: MMC RTV SLO
Turistična panoga je zaradi pandemije utrpela veliko škodo. Foto: MMC RTV SLO

V Termah Topolšica so imeli v zadnjem lanskem in letošnjem prvem četrtletju več kot 70-odstotni upad prihodkov. Direktor term Bojan Trifković je ocenil, da bo okrevanje v sektorju dolgotrajno, raven poslovanja iz 2019 pa pričakuje v roku petih let. Nekaj delavcev so morali odpustiti, jih bodo pa letos vseeno nekaj tudi zaposlili. "Verjamem, da vlada dela vse, kar je v njeni moči, za pomoč turizmu," pa je Trifković dejal glede vladnih ukrepov.

Skupini Sava Hotels&Resorts je epidemija medtem prinesla izpad prihodkov v znesku več kot 35 milijonov evrov. Zaradi epidemije niso zaposlovali sezonskih delavcev, hkrati niso podaljševali pogodb za določen čas. Število zaposlenih na račun subvencij za čakanje na delo doma ohranjajo, trenutno potekajo tudi izobraževanja zaposlenih, da bodo ob odprtju dobro pripravljeni na sezono.

Nastajajoči interventni zakon za turistično panogo v omenjeni družbi pozdravljajo. Ker napovedi strokovnih turističnih združenj napovedujejo počasno okrevanje turizma, bo ta panoga nedvomno utrpela zelo veliko škodo, ki jo je z interventnim zakonom treba čim bolj ublažiti, so še dodali v enem izmed pomembnejših turističnih igralcev v državi.