Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

V zapisniku skupščine Interblocka, objavljenem na spletni strani Ajpesa, piše, da je edini lastnik mengeškega podjetja, ki se je s svojimi izdelki uveljavilo v ZDA in drugje po svetu, podjetje off-shore IB OCM Voteco. Tega je na skupščini zastopal Gašper Hajdu.

Predtem je bil največji lastnik nizozemsko podjetje Elektroncek Group (95,25 odstotka), prek katerega je podjetje lastniško obvladoval Joc Pečečnik, ki je tudi predsednik Kluba slovenskih podjetnikov SBC. Nekaj manj kot petodstotni lastnik pa je bil John Connely, ki je leta 2015 prevzel tudi vodenje skupine Interblock.

Za podjetjem IB OCM Voteco se po neuradnih informacijah časopisa Finance skriva ameriški sklad Oaktree Capital Management, ki po lastnih navedbah upravlja 164 milijard dolarjev premoženja. Prav tako po neuradnih informacijah naj bi ameriški sklad za nakup Interblocka odštel približno 300 milijonov evrov.

Že konec leta 2019 je sicer prišlo v javnost, da je Pečečnik tik pred prodajo večinskega deleža v Interblocku oz. 60-odstotnega deleža v krovnem holdingu Elektroncek Group na Nizozemskem. Pečečnik je še predtem prodal igralnici Kongo in Lev avstrijskemu velikanu Novomatic, leta 2006 pa je avstralsko podjetje Aristocrat Leisure od njega za 30 milijonov evrov že odkupilo polovični lastniški delež v Interblocku, a mu ga pozneje zaradi krize in velikega upada naročil prodalo nazaj za 12 milijonov evrov.

Na skupščini je sicer novi lastnik potrdil preoblikovanje Interblocka iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Z dnem preoblikovanja bosta razrešena tudi dosedanja izvršna direktorja Interblocka, d. d., Tomaž Žvipelj in Rok Uhan, direktorji Interblocka, d. o. o., pa bodo postali v ZDA živeči John Connely, David Benjamin Quick, Matthew Charles Wilson in John Louis Kruse.