Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Kot je poročal Večer, je poleg Hebarja prijavo na povabilo nadzornega sveta oddala tudi Tatjana Vogrinec Burgar, direktorica področja skupnih strokovnih služb v Elektru Maribor, po njihovih informacijah pa naj bi se povabilu odzval še eden od sicer štirih direktorjev področij v podjetju. Kandidati so imeli deset dni časa za predstavitev programa in vizije dela, ki so jo predložili kadrovski komisiji.

Hebar je na čelo mariborskega elektrodistributerja sedel po tistem, ko je moral sredi novembra mesto predsednika uprave po devetih letih vodenja zapustiti Boris Sovič. Nadzorni svet družbe ga je namreč na izredni seji razrešil iz poslovnih razlogov in na njegovo mesto kot vršilca dolžnosti postavil Hebarja, dotedanjega predsednika nadzornega sveta družbe.

Kot so novembra ob razrešitvi Soviča pojasnili nadzorniki, so se za to odločili iz več razlogov, med katerimi navajajo zamude pri izpolnjevanju nekaterih poslovnih ciljev, slabo pripravljenost družbe na zeleno transformacijo, pomanjkljiv nadzor nad delovanjem hčerinskih družb, pa tudi omajano zaupanje nadzornega sveta.

Sovič, sicer nekdanji mariborski župan iz vrst SD-ja, je vse razloge, zaradi katerih ga je nadzorni svet družbe razrešil, zavrnil in zatrdil, da je bila odločitev nadzornikov politično motivirana in sprejeta, še preden so bili znani razlogi zanjo.

Predsednik nadzornega sveta Elektra Maribor Samo Iršič je na drugi strani zatrdil, da na člane nadzornega sveta ni bilo nobenih političnih pritiskov in da so odločali izključno na podlagi dejstev.