Foto:
Foto:

Junija se je na novo prijavilo 6.840 brezposelnih oseb, kar je 0,8 odstotka več kot maja in 17,3 odstotka manj kot junija lani. Med novoprijavljenimi je bilo 762 iskalcev prve zaposlitve, 1.543 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 2.640 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Največji porast brezposelnih v Ljubljani
Junija je v primerjavi z majem brezposelnost narasla v Ljubljani (+ 1,9 odstotka), Kranju (+ 0,9 odstotka) in Novi Gorici (+ 0,9 odstotka), v devetih območnih službah pa se je zmanjšala, in sicer najbolj v Murski Soboti (- 2,6 odstotka) in na Ptuju (- 2,3 odstotka). Junija je bilo povpraševanje po delavcih večje kot v maju, delodajalci so prijavili 16.110 prostih delovnih mest, kar je 17,7 odstotka več kot maja in 11,3 odstotka več kot junija lani.

Čas brezposelnosti se povečuje
Letos se je sicer povpraševanje po delavcih najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih (+ 33,8 odstotka), v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (+ 30 odstotkov), v oskrbi z vodo, ravnanju z odplakami in odpadki, saniranju okolja (+ 13,6 odstotka) ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (+ 10,1 odstotka). Najbolj pa se je zmanjšalo v gradbeništvu (- 18,4 odstotka), kmetijstvu, gozdarstvu, ribištvu (- 15,7 odstotka) in v dejavnosti javne uprave in obrambe ter dejavnosti obvezne socialne varnosti (- 13,6 odstotka).

Povprečni čas brezposelnosti se letos podaljšuje in je že presegel trajanje brezposelnosti pred letom. Ob koncu junija je bila brezposelna oseba v povprečju brezposelna eno leto, osem mesecev in pet dni, pred letom dni pa eno leto in osem mesecev.