Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kdaj točno je potekal sestanek, kdo vse je bil navzoč in kakšen je bil namen sestanka, smo vprašali Ukom in tudi upravo SDH-ja. Skop odgovor smo dobili le iz državnega holdinga. "SDH je skladno s svojimi pristojnostmi in odgovornostmi v rednih stikih s predstavniki resornih ministrstev in Vlade RS. Trenutno sta najbolj aktualni temi spopadanje z izzivi na področju energetske krize in pripajanje DUTB-ja k SDH-ju," so med drugim odgovorili.

Nova vlada odkrito napoveduje kadrovski cunami. Njihovo geslo: zamenjali bomo nestrokovne in politično nastavljene kadre. Ali bodo to počeli v skladu s profesionalnimi standardi, bomo videli v prihodnjih mesecih.

Prva tarča nove vlade bo gotovo SDH. Obvladovanje Slovenskega državnega holdinga je namreč ključ do vpliva v večini državnih podjetij. Zdaj holding vodi Janez Žlak, ki mu pripisujejo tesno povezanost z generalnim sekretarjem SDS-a Borutom Dolancem. Naši viri navajajo, da kot mogočo zamenjavo za Žlaka omenjajo Žigo Debeljaka, nekdanjega predsednika uprave Mercatorja, ki ga je novi predsednik vlade Robert Golob nekaj časa želel celo za finančnega ministra. Ampak za zamenjavo uprave je pomembna volja SDH-jevega nadzornega sveta, ki mu predseduje Ivan Simić, nastavljen v času Janševe vlade. Po naših informacijah bi vodenje nadzornikov lahko znova prevzela članica nadzornega sveta Karmen Dietner.

Pripravlja pa se zakon o združitvi SDH-ja in DUTB-ja, kar bi olajšalo zamenjavo vodstvenih struktur upravljavcev državnega premoženja. Kot je slišati, pa se nova vlada boji blokade opozicije, podobne tisti pri zakonu o RTV-ju.

Visoko med prioritetami nove vlade bodo predvsem kadrovske čistke na Telekomu in Pošti Slovenije. Po naših informacijah je prav danes na mizo uprave SDH-ja prišlo pravno mnenje odvetniške pisarne Ulčar o domnevnih nepravilnostih pri imenovanju Tomaža Kokota na čelo Pošte Slovenije. Če bo pravno mnenje obremenjujoče, bi ga novi oblastniki lahko izkoristili za odpoklic nadzornikov Pošte in nato najbrž še za hitro zamenjavo Kokota, sicer člana SDS-a. Ker ni hotel sodelovati pri potrditvi polnega mandata Tomažu Kokotu, pa naj bi bil pred časom političnih pritiskov deležen nadzornik Pošte Matjaž Fortič. Podal je tudi prijavo na SDH. Fortič pred našo kamero ni želel, okoliščine nam je pojasnil pisno.

"V kadrovanje članov nadzornega sveta so se definitivno vključevali sekretarji strank takratne vladajoče koalicije. Vplivali so na zamenjavo članov nadzornega sveta ter tudi na usmeritve in odločitve članov NS-ja, še posebej pri potrjevanju poslovodstva. Ker sem se temu uprl, so me zamenjali brez pojasnil, čeprav sem v prejšnjem obdobju dobil priznanje, da dobro opravljam delo nadzornika," je zapisal Fortič.

Bodo tudi v imenu nove vlade v državnem gospodarstvu kadrovali sekretarji strank? Golob napoveduje konec take prakse. Irena Prijovič, direktorica Združenja nadzornikov Slovenije pravi, da se bo "morala politika tukaj samoomejevati, če se ne bo, pa je dolžnost članov nadzornih svetov, ki so predmet takih pritiskov, da te pritiske ustrezno prijavijo – tako SDH-ju kot tudi komisiji za preprečevanje korupcije."

In če se bo v gospodarstvu šele začelo kadrovati, pa se je kadrovski vrtiljak že zavrtel v državnem aparatu. Na ministrstva prihaja tudi precej znanih obrazov. Novemu zdravstvenemu ministru bosta pomagala nekdanja ministra za zdravje Dorjan Marušič in Aleš Šabeder. Zanimivo, ta je pred dobrima dvema letoma kot minister obupal pod Šarčevim žezlom. Potem pa je bil zelo dejaven v Janševi vladi – bil je prvi nadzornik Telekoma Slovenije, kot svetovalec uprave je dobil tudi dobro službo na Pošti Slovenije.

Za precej razburjenja v javnosti in tudi v novi koaliciji je poskrbela poteza obrambnega ministra Marjana Šarca, ki je na mesto državnega sekretarja postavil Damirja Črnčeca, nekdanjega Janševega zaveznika, ki je zdaj tesen Šarčev zaupnik. Na pravosodno ministrstvo gre funkcionar s pestro zgodovino Igor Šoltes. V času Šarčeve vlade je generalni sekretar LMŠ-ja Brane Kralj lobiral, da bi Šoltes dobil direktorski stolček na Uradnem listu.

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je zaradi Kraljevega klica pristojnim institucijam prijavila nedovoljene politične pritiske. Zdaj bo Šoltes skupaj z ministrico Dominiko Švarc Pipan bedel nad našim pravosodjem. Kaj si o tem misli Prijovič?
"Politika mora sama – ali pa ministri – imeti razgovor o tem, razumeti, kaj se je zgodilo. To je gotovo madež v CV-ju. Ni pa prav, da ljudje samo prek tega posredovanja prihajajo na te položaje in pa da nimajo strokovnih kompetenc. Osebno bi videla to kot nekaj, kar je treba v CV-ju ... preveriti," je dejala.

Igor Šoltes, nekoč član DeSUS-a, spada zdaj pod okrilje stranke SD, ki velja za stranko z razvejano in vplivno kadrovsko mrežo. Kako aktivne in tekmovalne so struje v SD-ju, je bilo videti že tik po volitvah. Vneli so se notranji boji ob izbiri ministrskih kandidatov. Umazano perilo so prali celo v javnosti. Kdo bo krotil interese in v čigavih rokah bodo niti SD-jevih kadrovskih odločitev? Tudi to smo želeli vprašati glavnega tajnika SD-ja Dejana Levaniča. Izjavo pred kamero je zavrnil.

V gospodarskih krogih je slišati, da je veliko kadrov, pri katerih so SD-jevi interesi poravnani celo s SDS-om. Eden od takih naj bi bil Boštjan Napast, ki trenutno zaseda vodilni položaj v Luki Koper. Njegov stolček naj bi se branilo. Tudi prvi mož Elesa Aleksander Mervar, ki je imel zaledje v SD-ju, je med Janševo vlado ostal na položaju. Iz zakulisja pa je mogoče slišati, da se dejavno lobira tudi za nekatere kadre Nove Slovenije, predvsem za vodstvo Darsa. Valentina Hajdinjaka tako naj ne bi bilo na seznamu prioritetnih zamenjav nove vlade.

Tarča