Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Skokovita rast okužb v zadnjem času je žal zahtevala zaostritev ukrepov. Z željo in ciljem, da gospodarstvo čim dlje ohranimo pri življenju, smo ukrepe zaostrovali postopno, vsak dan in s posluhom za zdravstvo na eni strani in gospodarstvo na drugi," je na vladni novinarski konferenci pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Naštel je, da bodo od sobote začasno zaprti nastanitveni obrati, igralnice, gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni, centri dobrega počutja, bazeni, kinematografi, kulturne ustanove, fitnesi, avtopralnice in podobno.

Katere izjeme bodo veljale?

Izjema so prodajalne, ki prodajajo predvsem živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.

Brez omejitev sta dovoljeni tudi priprava hrane in pijač za dostavo ter strežba hrane in pijač v menzah. Dovoljena pa sta tudi prevzem blaga in storitev med 6. in 21. uro ter prodaja na daljavo. V zaprtih javnih prostorih se mora število oseb omejiti na eno stranko na 20 kvadratnih metrov.

Hotelske in druge nastanitvene storitve pa lahko uporabljajo vsi, ki potrebujejo nastanitev zaradi gospodarske dejavnosti, in tuji državljani, ki prihajajo v Slovenijo s poslovnim razlogom, ali pa so člani državniških delegacij, športni delavci … Gostje, ki so že nastanjeni v nastanitvenem obratu, pa lahko storitev izkoristijo do njenega poteka.

Še naprej bodo odprta tudi zdravilišča in tam bodo lahko nastanjeni pacienti, ki so že bili ali bodo tja napoteni.

"Zapiranje zdravilišč bi obremenilo zdravstveni sistem"

"V tem trenutku je v slovenskih naravnih zdraviliščih 1450 ljudi, ki so napoteni na medicinsko rehabilitacijo. Skoraj ena tretjina je takih, ki so na negovalnih oddelkih. Vsak dan še 1500 ljudi pride na različne terapije, napotene iz zdravstvenih ustanov. Zato bi vsako zapiranje te dejavnosti pomenilo dodatno obremenjevanje našega zdravstvenega sistema," je pojasnil Počivalšek in dodal, da je v zdraviliščih in hotelih veliko pripravljenosti, da bi vanje nastanili tudi bolnike s covidom-19 z lažjim potekom bolezni. "Dogovori z zdraviliškimi in drugimi hotelskimi podjetji so v sklepni fazi, pripravljenost je velika in zmogljivosti bo dovolj. Govorimo o več sto posteljah," je dejal Počivalšek.

Utemeljitev ukrepov bo vlada preverjala na vsakih sedem dni in takrat odločala o morebitnem podaljšanju ali odpravi.

Kako do karantene?

Epidemiologi o stikih z novookuženimi osebami ne obveščajo več ministrstva za zdravje, da bi to izdalo odločbo o karanteni na domu. Interventni zakon prinaša novo ureditev, da lahko zaposleni, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi, ostanejo doma in za ta čas prejemajo nadomestilo dohodka.

Kot je pojasnila v. d. generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič, naj vsi, ki so bili neposredno ali po aplikaciji obveščeni, da so bili v tesnem stiku z okuženim, ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni na domu.

Če so zaposleni, o tesnem stiku obvestijo delodajalca, ta pa se bo v sodelovanju z zdravniki medicine odločil, ali oseba dela od doma, ali lahko pride na delo brez stika z ljudmi ali pa ostane v karanteni na domu.

Za potrdilo o karanteni bo poskrbel delodajalec, poslal pa ga bo zaposlenemu na NIJZ-ju. S tem potrdilom zaposleni lahko uveljavlja nadomestilo za dohodek.

Samozaposleni družbeniki in kmetje, ki si dela ne morejo organizirati na način, da ne bi ogrožali drugih, bodo do potrdila prišli tako, da bodo svojega izbranega zdravnika obvestili o tem, da so bili v tesnem stiku z okuženim. Ta bo posredoval pri NIJZ-ju in nato bodo upravičenci lahko uveljavljali nadomestilo pri finančni upravi.

Za vse, ki so že doma, pa ne morejo delati od doma, izkoristiti bolniškega dopusta ali dopusta, lahko delodajalec dobi potrdilo za nazaj.

Podaljšano čakanje na domu, nadomestilo zaradi karantene tudi za nazaj

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je predstavil nekatere dodatne ukrepe iz petega protikoronskega svežnja s področja trga dela.

"Nov ukrep je možnost UTD-ja za samozaposlene v takšni višini, da bo pokril tudi prispevke za samozaposlene. Na neki način smo želeli odgovoriti na stisko samozaposlenih, ki niti po prvem valu še niso mogli zagnati svojih dejavnosti, in zdaj se je izkazalo, da je v drugem valu epidemije to še kako potreben ukrep," je pojasnil.

"Podaljšujemo tudi subvencioniranje čakanja na delo doma. Za oba ukrepa je pogoj izkazan 20-odstotni upad prihodkov glede na leto 2019. O nadomestilu plače zaradi karantene ali višje sile naj poudarim dve stvari: da bo ukrep veljal od 1. oktobra naprej in da bo ukrep za nadomestilo za karanteno za višjo silo (v primeru skrbi za šoloobveznega ali predšolskega otroka) veljal od 1. septembra naprej. V vsakem primeru vložite vlogo za nadomestilo karantene v roku osmih dni, tudi če še ne boste imeli potrdila, da se je postopek pravočasno začel, in morda pozneje priložite potrdilo o karanteni," je razložil minister za delo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.