Skupno je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 17.646 okužb, opravljenih je bilo 307.243 testiranj. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Skupno je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 17.646 okužb, opravljenih je bilo 307.243 testiranj. Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Rast okužb se ne umirja. Ob rekordnem številu testiranj je bilo v sredo potrjeno tudi rekordno število okužb. Visok je tudi delež pozitivnih primerov: od 6215 opravljenih testiranj je bilo namreč pozitivnih 1663, kar je 26,8 odstotka vseh brisov.

Zapiranje vrtcev, hotelov, gostinstva, omejitev javnega prometa in delovanja trgovskih središč

Narašča tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 357 ljudi, kar je 24 več kot dan pred tem. Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo na novo hospitaliziranih 61 ljudi, 32 pa jih je zapustilo bolnišnično zdravljenje. Na oddelkih za intenzivno nego se zdravi 62 bolnikov, kar je sedem več kot dan pred tem.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je narasla na 484. Po zadnji oceni NIJZ-ja je v Sloveniji aktivno okuženih že 10.136 ljudi.

V sredo je umrlo devet bolnikov s covidom-19, skupno do zdaj 211, so pozneje sporočili z vlade. Skupno je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 17.646 okužb, opravljenih je bilo 307.243 testiranj.

Jereb: "Ocenimo lahko, da je okuženih od 15 do 20 tisoč državljanov"

"Kot vidimo, se epidemiološke razmere, vezane na covid, v Sloveniji dramatično slabšajo. Vsak dan se poveča število okuženih, ocenimo pa lahko, da je okuženih približno od 15 do 20 tisoč državljanov," je na vladni novinarski konferenci povedal vodja Oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb.

Kot je poudaril, se širjenje virusa odraža tudi pri številu hospitalizacij in polnjenju oddelkov za intenzivno nego. "V tem trenutku so razmere še obvladljive, a vsi smo zaskrbljeni, da število postelj v prihodnosti ne bo zadostno. Imamo sicer v načrtu nekaj rezervnih načrtov za povečanje navadnih in intenzivnih postelj, a upam, da to ne bo potrebno," je dejal Jereb.

Zdravstveni delavci na robu zmogljivosti

Dodatno težavo predstavljajo tudi okužbe med zdravstvenim osebjem. "Po zadnjih podatkih imamo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana že več kot 100 okuženih zdravstvenih delavcev. To je sicer v razmerju s številom vseh zaposlenih na UKC-ju primerljiv odstotek z okuženimi v populaciji, a stanje je kljub temu skrb vzbujajoče," je opozoril Jereb.

Od 62 bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, jih je 22 na oddelku ljubljanskega UKC-ja. Po besedah Jereba starostno razmerje ostaja enako kot prejšnje dni. "Najstarejši je 85 let star bolnik, najmlajši pa ima 42 let. Na kliniki imamo tudi tri otroke, a nobeden od njih ni v ogroženem stanju in so na oddelku zaradi oskrbe druge bolezni v času okužbe," je pojasnil.

Okužba tudi v Valdoltri

Kljub izvajanju vseh priporočenih epidemioloških ukrepov se je vdor novega koronavirusa zgodil tudi na bolniškem oddelku Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Pozitiven izvid testa so potrdili pri bolniku, pri katerem ob sprejemu ni bilo vidnih znakov okužbe, so sporočili iz bolnišnice.

V bolnišnici, skladno s sprejetimi protokoli, izvajajo vse potrebne ukrepe za zajezitev prenosa in širjenja okužbe. Dogodek bo sicer imel predvidoma manjši vpliv na izvajanje programov, so ocenili v Valdoltri.

Kadrovska stiska tudi na Golniku

Najbolj ogrožena še vedno Gorenjska, rdeča tudi obalno-kraška regija

Regija z največjim številom okuženih na 100.000 prebivalcev v 14 dneh ostaja Gorenjska, kjer je incidenca 759, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala Maja Bratuša. Sledita koroška regija s 560 in osrednjeslovenska regija s 505 okuženimi na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh.

Kot je na popoldanskih novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, pa po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji nobena regija ni več oranžna. Kot zadnja se je rdečim regijam pridružila še obalno-kraška, kjer pojavnost znaša 170 okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih.

Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Zakaj se virus v tem obdobju tako hitro širi?

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je ob skokovitem naraščanju okužb in hospitalizacij v sredo pozval k ustavitvi javnega življenja.  Foto: BoBo/Borut Živulović
Zdravstveni minister Tomaž Gantar je ob skokovitem naraščanju okužb in hospitalizacij v sredo pozval k ustavitvi javnega življenja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Po mnenju Matjaža Jereba so za hitro širjenje virusa med populacijo ključni predvsem odstotek okuženih v prebivalstvu in premili ukrepi ter njihovo neupoštevanje. "Ko gre virus čez neko kritično točko, potem imamo težavo, s katero se danes spopadamo. Če primerjamo prvi in drugi val, ocenjujemo, da ne gre za neki spremenjen virus, ki bi imel drugačno sposobnost okužbe. V tem trenutku temperature in druge spremembe v okolju niso take, da bi s tem lahko razlagali porast okuženih," je dejal vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je ob skokovitem naraščanju okužb in hospitalizacij že v sredo pozval k ustavitvi javnega življenja. " Zaustavitev javnega življenja ni strokovna odločitev, ker vsi vemo, kaj vse takšna odločitev prinaša za seboj. Če me sprašujete po osebnem mnenju, pa lahko povem, da je to zelo verjetno rešitev našega problema," je ob tem dejal Jereb. To je "skrajni ukrep, a v prvem valu je deloval", je dodal.

Podatki kažejo, da smo tik pod mejo za uveljavitev 3. svežnja ukrepov z rdečega seznama. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Podatki kažejo, da smo tik pod mejo za uveljavitev 3. svežnja ukrepov z rdečega seznama. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Tik pred izpolnitvijo pogojev za najstrožjo fazo ukrepov

Po zadnji osvežitvi podatkov pogojev za aktivacijo tretjega svežnja rdeče faze vladnih ukrepov ne izpolnjuje le število hospitaliziranih. Glede na vladni načrt ukrepov je uveljavitev najstrožjega svežnja ukrepov predvidena, ko bo hospitaliziranih več kot 360 bolnikov, od tega 60 na oddelkih za intenzivno nego. Zelo visoka je tudi 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev, ki sicer za tretji sveženj ni opredeljena, za uveljavitev drugega svežnja pa je vlada določila število 170. Trenutno je to število skoraj trikrat višje.

Vlada je v četrtek sprejela nove ukrepe za omejitev širjenja virusa, med drugim se za (vsaj) teden dni zapirajo vrtci, gostinstvo, hoteli, študentski in dijaški domovi ... Za vse sicer veljajo tudi izjeme.

Tretji sveženj rdeče faze sicer predvideva omejitev gibanja med občinami, zaustavitev javnega prometa, zaprtje vrtcev, zaprtje meja z izjemo tovornega prometa in nujnih prehodov, omejitev izhodov iz prebivališč in zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

Vladni načrt ukrepov. Foto: MMC RTV SLO
Vladni načrt ukrepov. Foto: MMC RTV SLO

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.