Cene energentov in hrane so močno poskočile. Foto: Pixabay
Cene energentov in hrane so močno poskočile. Foto: Pixabay

Bodo pa že v prihodnjem tednu začeli sestanke s trgovci in proizvajalci ter se skušali z njimi dogovoriti za porazdelitev bremen.

Cene življenjskih potrebščin rastejo v nebo. V primerjavi z lanskim letom se je kruh podražil za 18 odstotkov, jajca za 13, olje za kar 44 in mleko za 18 odstotkov. K rekordni inflaciji so najbolj prispevale podražitve energentov. Za plin plačujemo 37 odstotkov več, za bencin 30. Medtem se je v letu dni povprečna neto plača dvignila le za 1,2 odstotka.

Finančni minister Klemen Boštjančič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Finančni minister Klemen Boštjančič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Za izboljšanje razmer ima vlada na voljo dva scenarija, meni ekonomist Bogomir Kovač. "Eden je ta, da bo skušala vlada na neki način vplivati na cene na takšne in drugačne oblike zamrzovanja. Druga pa je, da skuša doseči neki dogovor po celotni verigi vrednosti z dobavitelji," je povedal Kovač z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

Za ciljne ukrepe

Novi finančni minister je, kot pravi, naklonjen zelo ciljnim ukrepom. "Takim, ki bodo ciljali na točno določene potrošnike, tiste, ki so najbolj prizadeti. Recimo določeni energetski boni," je v oddaji Tarča povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo
Gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo

Že jutri bodo na mizo predsednika vlade z gospodarskega ministrstva prišli predlagani ukrepi. Vabila na pogovore bodo poslali vsem deležnikom – proizvajalcem in distributerjem električne energije, trgovcem, sindikatom ter številnim združenjem.

"Se bomo poskušali dogovoriti, da si problem, ki ga ima celotna država, na pošten način razdelimo," je v Tarči povedal gospodarski minister Matjaž Han.

"Tudi glede trgovskih podjetij ... še enkrat stojim za tem, da vedno, tudi v krizi, nekateri zelo služijo," je še dejal minister Boštjančič.

Trgovinska zbornica (še) brez komentarja

Predsednica Trgovinske zbornice Mariča Lah je za TV Slovenija povedala, da predvidenih dejavnosti vlade za zdaj ne komentirajo, saj jih še ne poznajo. So pa na srečanje upravnega odbora v drugi polovici tega meseca povabili predsednika vlade.

"Predvsem pa se bo morala vlada ukvarjati s tem, da bo skušala zagotoviti, da bodo proizvodi razpoložljivi. To pomeni, da se je treba ukvarjati s tem, kako polniti police, kako priskrbeti energente za jesen," je še dodal Kovač.

Pričakuje, da bodo razmere od pet- do 10-odstotne inflacije vztrajale še od dve do tri leta.

Kako se bo vlada spopadla z draginjo?