Mejni prehod med ZDA in Kanado pri kraju Stanstead. Foto: AP
Mejni prehod med ZDA in Kanado pri kraju Stanstead. Foto: AP

V letu 2020, ko so bile meje večino leta zaprte zaradi covida-19, so pravico do stalnega bivanja podelili le 185.000 ljudem, za 45 odstotkov manj kot leto predtem, poroča Yahoo News.

"Lani smo si postavili ambiciozen cilj, danes smo ga dosegli," je ob novici povedal minister za priseljevanje Fraser.

Gre za največje število letnih priseljencev v zadnjih stotih letih. Večina izmed 401.000 novih stalnih prebivalcev je sicer tujih državljanov, ki so v Kanadi že imeli dovoljenje za začasno bivanje.

Trudeaujev cilj – vsako leto priseliti odstotek prebivalstva

Severnoameriška država se zanaša na priseljevanje za zagotavljanje delovne sile in reševanje izzivov starajoče populacije.

Vlada premierja Justina Trudeauja si že od izvolitve leta 2015 prizadeva vsako leto 38-milijonsko populacijo povečati za en odstotek.

Uradni podatki kažejo, da se bo novembra kanadsko gospodarsko povečalo šesti mesec zapored in se približalo predpandemski ravni.

Pogoji za državljanstvo tri leta bivanja, znanje jezika in davki

Prihodnje leto nameravajo pravico do stalnega prebivališča podeliti 411.000 ljudem. Stalni prebivalci lahko po treh letih bivanja v Kanadi zaprosijo tudi za državljanstvo, pri čemer morajo dokazati plačevanje davkov, poznavanje jezika (angleškega in/ali francoskega) ter opraviti državljanski test o zgodovini in kulturi države, navaja vladna spletna stran canada.ca.