Najvišje božičnice - 2.000 evrov bruto - pričakujejo zaposleni v podjetju Pipistrel. Foto: AP
Najvišje božičnice - 2.000 evrov bruto - pričakujejo zaposleni v podjetju Pipistrel. Foto: AP
Kakšne so letošnje božičnice?

Letos se od božičnice še plačujejo polna dohodnina in prispevki, drugo leto pa bo v veliki meri oproščena akontacije dohodnine. Zato so neto zneski, ki jih prejmejo zaposleni, precej nižji od navedenih bruto.

Najvišje zneske pričakujejo v Pipistrelu, 2.000 evrov bruto. Akrapovič bo januarja izplačal nagrade glede na uspešnost in te lahko presežejo višino plače, povprečna plača pri Akrapoviču znaša 2.100 bruto.

Farmacevti bodo zadovoljni
Redno zaposleni in najeti prek agencij v obeh farmacevtih so lahko zadovoljni: Lek bo izplačal 1.300 bruto, in sicer poleg nagrad za uspešnost. Krka pa malenkost pod 1.300, enak znesek kot lani. Podobno izplačilo se obeta v Domelu.

Odločitve glede božičnice še niso sprejeli v podjetjih HSE, Zavarovalnica Triglav, Luka Koper, Slov. železnice, Dars, Nova KBM in SIJ.

Banki NLB in Abanka ne bosta nagrajevali
Postojnska jama bo zaposlene nagradila januarja, predvidoma v višini 850 evrov. V Zavarovalnici Sava zaposleni prejmejo 735 evrov bruto. V Telekomu dvakrat več kot lani, to je 600 bruto, v Gorenju prav tako 600 evrov in kapo skakalnih smučarskih reprezentanc.

Državni NLB in Abanka skladno s priporočili SDH-ja ne bosta izplačali božičnice. Banka Slovenije pa zaposlenim nameni tretjino njihove povprečne plače, a ne manj kot 790 evrov bruto.

Trgovci bodo podarili bone
V pravkar že drugič prevzetem Heliosu pravijo, da bodo prejeli več kot lani. Kaj pa trgovci? Božičnica bo, a zneska ne razkrijejo v Hoferju in Tušu. V Lidlu bodo zaposlenim dali 260, v Mercatorju 80 evrov bruto, a tako, da bodo porabljeni v njihovih trgovinah.

Kakšne so letošnje božičnice?