KD Group je postal skoraj 20-odstotni lastnik Dela. Foto: RTV SLO
KD Group je postal skoraj 20-odstotni lastnik Dela. Foto: RTV SLO
Izvodi časnika Delo
Se v upravi Dela napovedujejo menjave? Foto: RTV SLO

Nakup deleža v Delu je dolgoročna naložba.

Matjaž Gantar

Zaradi današnje transkacije bomo tudi sami predlagali svoje člane v nadzorni svet. Verjetno bom kandidat kar sam.

Matjaž Gantar
Danilo Slivnik
Član uprave Dela za tehnične zadeve ne pričakuje večjih sprememb po prihodu novih lastnikov. Foto: RTV SLO

KD Holding je za 133.492 delnic Dela plačal 5,06 milijarde tolarjev oziroma 37.910 tolarjev za delnico, za enako ceno pa je Infond Holding kupil delnice Mercatorja. KD Holding je, po petkovih vrednostih delnic Dela in Mercatorja na Ljubljanski borzi, za dobro četrtino preplačal delnice Dela.

KD je za Delove delnice namreč odštel precej več od trenutnega tečaja (30.031 tolarjev), medtem ko je Infond Holding delnice Mercatorja kupil po le malenkost višji ceni od njenih vrednosti na današnji borzi (37.142 tolarjev).

KD Group na čelu s predsednikom uprave Matjažem Gantarjem se je tako v celoti umaknil iz Mercatorja, saj je prejšnji petek 7,6-odstotni delež prodal Pivovarni Laško in Infond Holdingu. Slednji je 17,4-odstotni lastnik Pivovarne Laško.

KD želi še večji delež
Po besedah Matjaža Gantarja so se o nakupu deleža v Delu pogajali tudi s Pivovarno Laško, vendar ti še vedno kategorično zavračajo prodajo svojega deleža. Laščani imajo trenutno 24,98-odstotni delež v Delu, enak delež pa si želijo tudi v KD Group.

Če bo KD Group želel povečevati delež v Delu, bo moral v skladu z zakonom o medijih pridobiti soglasje pristojnega ministrstva. Ker imajo zdaj v lasti stotinko odstotka pod mejo za pridobitev tega soglasja, bodo po Gantarjevih besedah na ministrstvo za kulturo vložili dovoljenje za nakup deleža nad 20 odstotki. "Če bomo dovoljenje dobili, bomo to tudi storili, je dejal.

V ponedeljek seja nadzornega sveta

Nakup delnic Dela se je zgodil le tri dni pred nadzornim svetom časopisne hiše, kar utegne izzvati menjave v upravi Dela.

Na ponedeljkovi seji naj bi po nekaterih ugibanjih namreč razpravljali tudi o spremembah v upravi družbe, ki jo od 1. septembra lani vodi Tomaž Perovič, njeni člani pa so še Nataša Šuklje Velkavr, Matija Vojsk in Danilo Slivnik. Možno je tudi, da bodo nadzorniki govorili o imenovanju odgovornega urednika. Kot je znano, to funkcijo trenutno opravlja Darijan Košir.

Slivnik previden
Član uprave Dela, Danilo Slivnik, meni, da sprememba lastniške strukture ne bo vplivala na neodvisnost in profesionalnost medija, kako bo to vplivalo na sestavo nadzornega sveta, pa bodo po njegovem pokazali prihodnji dnevi.

"Zdi se mi, da se tukaj ne bo dogajalo nič posebnega ," je povedal za Radio Slovenija.

Nakup deleža v Delu je dolgoročna naložba.

Matjaž Gantar

Zaradi današnje transkacije bomo tudi sami predlagali svoje člane v nadzorni svet. Verjetno bom kandidat kar sam.

Matjaž Gantar