Novega guvernerja BS-a bo predsednik Pahor iskal jeseni. Foto: BoBo
Novega guvernerja BS-a bo predsednik Pahor iskal jeseni. Foto: BoBo

Novega guvernerja Banke Slovenije s polnimi pooblastili bo državni zbor predvidoma imenoval jeseni. Postopek za imenovanje je predsednik republike Borut Pahor že sprožil, kandidati za najvišji položaj v centralni banki pa se lahko prijavijo najpozneje do 20 avgusta.

Po tem datumu se bo Pahor, tako je pričakovati, s poslanskimi skupinami posvetoval o kandidatu, ki bi v parlamentu lahko prepričal največ poslank in poslancev. To je še posebej pomembno, saj je za imenovanje guvernerja potrebna absolutna večina, torej najmanj 46 glasov parlamentarcev.

Lahko pa se Pahor odloči tudi drugače. Če med prijavljenimi ne bo ustreznega kandidata, lahko predlaga svojega ali pa celo razpiše nov krog iskanja guvernerja.

O imenih je ta hip najverjetneje še prezgodaj špekulirati, sploh ker vladna koalicija še ni sestavljena. Ne glede na to sta v javnost že pricurljali dve imeni, kot možni guvernerki se omenjata nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek iz stranke SAB ter nekdanja viceguvernerka banke Slovenije Mejra Festić. Zdajšnji začasni namestnik guvernerja Primož Dolenc pa kandidature ni ne potrdil ne zavrnil, kot je povedal, ima za odločitev o njej še dovolj časa.