Petr Kellner je v središču čeških medijev zadnji dve leti. Foto: BoBo
Petr Kellner je v središču čeških medijev zadnji dve leti. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo njegovo vlogo še proučujejo. Kdo je človek, ki vstopa v slovenski medijski prostor, in kako je povezan s še enim češkim bogatašem, ki želi dokapitalizirati Slovenske železnice? Pogovarjali smo se s češkim novinarjem Albinom Sybero.

Kellner je v središču čeških medijev zadnji dve leti. Sybera najprej izpostavi konservativno agendo: "Kellner trdi, da se v evropskih državah tradicionalne in družinske vrednote krhajo. Zaradi tega je zelo zaskrbljen."

S predsednikom Milošem Zemanom sta tesno povezana. Zeman velja za prokitajsko usmerjenega in Kellner je pod njegovim mandatom začel poslovati na Kitajskem. "Podjetje Home Credit so na Češkem kritizirali zaradi neetičnega in nezakonitega ravnanja. Strankam, ki niso mogle odplačevati posojil, je odvzemalo lastnino," razloži Sybera.

Pa tudi: "Podjetje je najelo trženjsko agencijo CNB, da je olepševala njegovo javno podobo, dejansko pa je skrbela za to, da je Kitajsko prikazovala v svetli luči."

Home Credit vodi Kellnerjeva hči, sicer partnerica Daniela Kretinskega, ki se dogovarja za dokapitalizacijo Slovenskih železnic. Kellner je tudi pomagal Kretinskemu pri vzponu.

"To razkriva ozadje njunih poslov. Ko je postalo jasno, da Kellner prevzema podjetje CME, je s svojo ekipo zavrnil namige čeških medijev, da želi s to potezo izboljšati svojo javno in politično podobo," pojasnjuje Sybera.

Nekdanji zaposleni v Euromagazinu v povezavi s Kellnerjem govorijo o prepovedanih novinarskih zgodbah, Kretinskemu so se uprli novinarji francoskega Le Monda.

Kellner, Kretinsky in premier Andrej Babiš obvladujejo češki medijski trg, je jasen Sybera. In tako očitno na naš trg poleg madžarskih medijskih praks vstopajo še češke.

Najbogatejši Čeh prevzema POP TV