Kemis upa, da bo dobil gradbena dovoljenja za nelegalen del reciklažnega centra. Foto: BoBo
Kemis upa, da bo dobil gradbena dovoljenja za nelegalen del reciklažnega centra. Foto: BoBo

Po oceni direktorja Boštjana Šimenca Kemis zdaj dosega od polovico do dveh tretjin obsega poslovanja v primerjavi z obdobjem pred požarom. Dejavnost je med drugim okrnjena zato, ker dela reciklažnega centra, za katerega je inšpektorat za okolje in prostor ugotovil, da je nezakonit, ne smejo uporabljati, je za radio Prvi poročala Nina Brus.

"Obseg poslovanja je manjši, ker lahko normalno sprejemamo odpadke v omejenem obsegu, poleg tega so se lani poznali posledice koronakrize in zmanjšan obseg poslovanja gospodarskih družb, s katerimi poslujemo," je za Prvi povedal Šimenc.

Poleg tega se tudi v Kemisu spopadajo z vse višjimi stroški. "V letošnjem letu so šli stroški odstranjevanja v tujini v povprečju za deset odstotkov navzgor, kar zadeva prevozne stroške, stroški logistike so se tudi povečali za od 10 do 15 odstotkov, v nekaterih primerih pa so šli stroški odstranjevanja tudi do 100 odstotkov navzgor, to so sicer specifične vrste odpadkov," je še navedel Šimenc. Dobra novica pa je, da so zadržali dozdajšnje kvote v sežigalnicah odpadkov v tujini.

Vrhničani zahtevajo odhod Kemisa na drugo lokacijo. Foto: BoBo
Vrhničani zahtevajo odhod Kemisa na drugo lokacijo. Foto: BoBo

Bo celoten objekt legaliziran po integralnem postopku?

Kemis je sicer dobil že drugo odločbo inšpektorata za okolje in prostor, v kateri so jim dali dodatnih 360 dni časa za rušenje nezakonito obnovljenih oziroma zgrajenih objektov. Ta rok za rušenje se izteče oktobra letos. Odgovor Kemisa je, da si še naprej prizadevajo pridobiti potrebno gradbeno dovoljenje za celoten objekt, in sicer po integralnem postopku.

"To se pravi, vlogo smo dali avgusta 2022, pričakujemo, da bo v kratkem gradbeno dovoljenje izdano, da bomo lahko normalno poslovali in normalno sprejemali odpadke ter skrbeli za, bom rekel, zeleno Slovenijo," je sklenil direktor Kemisa.

Vrhničani zahtevajo odhod Kemisa

A lokalna skupnost s takšno rešitvijo ni zadovoljna. Kot vemo, občina Vrhnika ves čas nasprotuje, da bi Kemis sploh še deloval na zdajšnji lokaciji. To je bila tudi zahteva oziroma sklep občinskega sveta, sprejet maja 2017, in občina Vrhnika vztraja pri tem. Podžupanja Bernarda Kropf je potrdila, da so pred dnevi na upravno sodišče vložili pritožbo zoper sklep o podaljšanju roka za rušitev Kemisovih nezakonitih objektov.

"Vztrajamo pri stališču, da mora Kemis to svojo dejavnost preseliti na drugo lokacijo, preprosto ne razumemo, da ti postopki, v katerih je bilo ugotovljeno, da je del reciklažnega centra Kemis nezakonito zgrajen, podaljšujejo roke za rušitev," je za Prvi povedala podžupanja Vrhnike.