Britanska družba bi v Petišovcih proizvodnjo povečala s hidravličnim lomljenjem oz. frackingom. Foto: Televizija Slovenija
Britanska družba bi v Petišovcih proizvodnjo povečala s hidravličnim lomljenjem oz. frackingom. Foto: Televizija Slovenija

V torek je na spletnih straneh londonske borze podjetje Ascent Resources objavilo, da še naprej pripravljajo pravne podlage za terjanje odškodnine zaradi stalnih zamud v postopkih izdaje dovoljenj glede nadaljnjega razvoja plinskega polja Petišovci. Upravni odbor bo delničarje o stanju teh zahtev še obveščal.

Ascent tudi vztraja pri izpodbijanju odločitve okoljskega ministrstva oz. Agencije RS za okolje (Arso), da je treba za nameravano črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, je poročal spletni portal Litigation Finance Jurnal.

Arso je namreč v začetku marca odločil, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. "Nedvomno gre za poseg, ki bo spremenil fizično stvarnost okolja in ne gre samo za podaljšanje obratovanja brez kakršnih koli fizičnih sprememb," so takrat navedli na Arsu. Okoljsko ministrstvo je odločitev potrdilo.

Ascent raziskuje tudi možnosti nadaljnjega razvoja plinskega polja pri Petišovcih, ki ne bi zahtevale hidravlične stimulacije. Foto: Televizija Slovenija
Ascent raziskuje tudi možnosti nadaljnjega razvoja plinskega polja pri Petišovcih, ki ne bi zahtevale hidravlične stimulacije. Foto: Televizija Slovenija

Nekdanji minister Leben odredil nadzor

V postopkih, povezanih z Ascentovim črpanjem plina na Petišovskem polju, je lani takratni okoljski minister Jure Leben odredil notranji nadzor nad delom Arsa. Nadzor je pokazal, da je v postopkih prihajalo do pritiskov in groženj ter da sta bili kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Zadeva je odnesla tedanjega direktorja Arsa Joška Kneza.

Ascent sicer raziskuje tudi možnosti nadaljnjega razvoja plinskega polja pri Petišovcih, ki ne bi zahtevale hidravlične stimulacije. Spet so namreč proučili opravljeno seizmično študijo 3D iz let 2008–2009, izsledki tega pregleda pa bodo v celoti znani sredi septembra, so zapisali v torkovi objavi.

Povečanje proizvodnje?

"S partnerji v Sloveniji nameravamo povečati proizvodnjo v obliki novih priložnosti konvencionalnega vrtanja," je pojasnil glavni izvršni direktor Ascenta John Buggenhagen. Izkoristili bodo tudi možnosti, ki se kažejo v obliki ujetih rezerv na robu že obstoječih vrtin, je dodal.

Ascent in njegov slovenski partner in imetnik koncesije Geoenergo medtem tudi že pripravljata dokumentacijo za podaljšanje koncesije za Petišovce, ki se bo iztekla leta 2022.