Kitajska - država, kjer živi kar petina svetovnega prebivalstva, se počasi dviguje kot svetovna gospodarska velesila. Foto: EPA
Kitajska - država, kjer živi kar petina svetovnega prebivalstva, se počasi dviguje kot svetovna gospodarska velesila. Foto: EPA
Times Square
ZDA počasi izgubljajo primat gospodarske velesile sveta. Foto: EPA

Podatke je v ponedeljek zjutraj objavila Japonska, in tako je drugo četrtletje leta 2010 prineslo jasen dokaz, da je rast Kitajske resnična in da se bo moral svet kmalu sprijazniti z novo gospodarsko velesilo.

Japonska je objavila podatke, da je bilo japonsko gospodarstvo v drugem četrtletju vredno približno 1,28 bilijona dolarjev, kitajsko gospodarstvo pa je že doseglo vrednost 1,33 bilijona dolarjev. Japonsko gospodarstvo je v zadnjem četrtletju zraslo za 0,4 odstotka, kar je manj, kot je bilo napovedano, in kar napoveduje, da bo kitajsko gospodarstvo japonsko zagotovo pustilo za seboj vse leto.

Do leta 2030 Kitajska tudi pred ZDA
Strokovnjaki napovedujejo, da bo Kitajska, tako kot je zdaj prehitela Japonsko, pred tem pa že Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo, do leta 2030 prehitela še ZDA in tako postala največje svetovno gospodarstvo. "Današnji mejnik nosi velik pomen," je za New York Times povedal ekonomist Nicholas R. Lardy s Petersonovega inštituta za mednarodno gospodarstvo, "saj potrjuje vse, kar se je dogajalo v zadnjih desetih letih: Kitajska je počasi dohitevala Japonsko, in za vse v regiji je zdaj Kitajska največji trgovinski partner, in ne ZDA ali Japonska".

Za Japonsko, ki je gospodarsko stagnirala že več kot deset let, številke predstavljajo zaton gospodarske in politične moči. Po podatkih Svetovne banke je bila Japonska drugo najmočnejše svetovno gospodarstvo zadnja štiri desetletja, v 80. letih pa je bilo govora celo o tem, da naj bi Japonska prehitela ZDA.

Kitajska z nizkim BDP-jem na prebivalca
A medtem ko je japonsko gospodarstvo zrelo in se populacija hitro stara, je Kitajska šele na začetku urbanizacije in se še vedno razvija, kar pomeni, da ima zelo nizek življenjski standard in še veliko prostora za razvoj. Pred samo petimi leti je kitajski BDP znašal približno 2,3 bilijona dolarjev, kar je bila dobra polovica japonskega. Kitajska se razprostira na približno enaki površini kot ZDA, a jo poseljuje petina svetovnega prebivalstva, BDP na prebivalca pa znaša približno 3.600 dolarjev in se lahko primerja z revnejšimi svetovnimi državami, kot so Alžirija, El Salvador ali Albanija, medtem ko ameriški BDP na prebivalca dosega kar 46.000 dolarjev.

A pod vodstvom komunistične stranke je Kitajska začela preoblikovati smer svetovnega gospodarstva, saj počasi prevladuje v trgovinski menjavi, ima velike devizne prihranke ter ogromen apetit za nafto, premog, železo in druge naravne vire. Kitajska postaja pogonska sila svetovnega razvoja, državni voditelji so postali vse bolj samozavestni na svetovnem odru, država pa ima vse večji vpliv v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki.

"Ogromen vpliv imajo na svetovno gospodarstvo ter postajajo dominantna sila v Aziji," je prepričan profesor Eswar S. Prasad z univerze Cornell, ki dodaja: "Številna gospodarstva v regiji se naslanjajo na Kitajsko, kar je presenetljivo za gospodarstvo s tako nizkim BDP-jem na prebivalca". Stokovnjaki pojasnjujejo, da je Peking ob vsem tem vse pomembnejši na svetovnem prizorišču tudi na drugih področjih, kot je recimo lanskoletna zahteva, da dolar ne sme biti več edina mednarodna rezervna valuta, ampak mora biti to košarica valut.

"Kitajska ima pred seboj svetlo prihodnost"
Medtem ko se ZDA in Evropska unija trudijo, da bi ustvarile gospodarsko rast po najhujši gospodarski krizi v zadnjih desetletjih, Kitajska pridno pleza po gospodarski lestvici. Samo letos naj bi se kitajsko gospodarstvo povečalo za deset odstotkov. "To je le začetek, Kitajska je še vedno država v razvoju in ima pred seboj še svetlo prihodnost," je povedal Vang Tao, ekonomist iz Pekinga.