Vang je eden najvišjih kitajskih obiskov pri nas. Foto: BoBo
Vang je eden najvišjih kitajskih obiskov pri nas. Foto: BoBo

Ni razloga, da se ne bi zaljubil v to državo.

Vang Jang
Peking
Kitajska gospodarska rast se je malce upočasnila na 7 odstotkov. Foto: EPA
Vang Jang
Vang se je ob začetku srečanja z novinarji pošalil, da je zaradi časovne razlike in preveč svežega zraka v primerjavi s Pekingom malce zaspan, zato bo svojo izjavo prebral. Foto: BoBo

Podpredsednik slovenske vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je po srečanju z Vangom dejal, da sta imela plodne in pozitivne pogovore. Oba sta se zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko.

V izjavi za novinarje po srečanju je Židan dejal, da imata Slovenija in Ljudska republika Kitajska odlične dvostranske politične odnose, ki so primeren temelj za pospeševanje gospodarskih odnosov. Blagovna menjava med državama po njegovih besedah narašča in je lani znašala 665 milijonov evrov, pri čemer je izvoz na Kitajsko dosegel 126 milijonov evrov, uvoz pa 538 milijonov.

"Skupni politični cilj je, da gospodarsko menjavo pospešujemo in naredimo vse, kar je v naši moči, da se ta razlika med uvozom in izvozom čim bolj zmanjša," je poudaril Židan.

Kot je dejal, Slovenija predstavlja primerno vstopno točko za kitajsko gospodarstvo, ki deluje v Evropski uniji, tako glede logističnih poti kot osrednje lege v Uniji. "Povabili smo kitajske vlagatelje, naj pogumno vlagajov Sloveniji v korist obeh držav," je dejal podpredsednik vlade, ki gosti eno najvišjih kitajskih delegacijo v Sloveniji doslej.

Državi se lahko dopolnjujeta
Vang je dejal, da je njegov prvi obisk v Sloveniji namenjen utrditvi tradicionalno prijateljskih odnosov med državama, krepitvi sodelovanja na različnih področjih in pripravam na srečanje v Beogradu, kjer bodo zbrali predstavniki 16 srednje- in vzhodnoevropskih držav ter Kitajske.

"Naši odnosi so že postali vzor prijateljskih odnosov med državami različnih velikosti in družbenih sistemov," je dejal Vang. "Zaradi dreves, ki so jih zasadili naši predhodniki, lahko uživamo v hladu teh dreves. Tem drevesom moramo dati še več vode, da bodo rasla tudi v prihodnosti," je bil slikovit.

Poudaril je, da bi morali državi okrepiti gospodarsko sodelovanje in trgovino, saj se lahko dobro dopolnjujeta. Kitajska lahko ponudi velik trg in primerna sredstva za Slovenijo, Slovenija pa je za Kitajsko pomembna zaradi visoke stopnje tehnološkega razvoja in strokovnega znanja na področju upravljanja v času, ko Kitajska izvaja prestrukturiranje in reforme.

Vang je še dejal, da so mu povedali, da ima Slovenija v svojem imenu angleško besedo za ljubezen, in čeprav je tu kratek čas, je opazil, koliko ljubezni je tu. "Ta država ima čudovito pokrajino, čudovite vode in prijazne ljudi, zato ni razloga, da se ne bi zaljubil v to državo," je polaskal Slovencem.

Podpredsednik kitajske vlade, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji, se bo danes sešel s celotnim državnim vrhom. Po srečanju z Židanom so ga sprejeli še vsi trije predsedniki: Milan Brglez, Borut Pahor in Miro Cerar.

Brglez lobiral za kandidaturo Danila Tűrka
Kot so sporočili iz Državnega zbora sta Brglez in Vang v pogovoru ocenila, da so dvostranski odnosi in politični dialog med državama zelo dobri. Brglez je ob tem poudaril, da odnosi tudi niso obremenjeni z odprtimi vprašanji. Kot so še sporočili iz DZ-ja, sta Brglez in Wang govorila tudi o pripravljenosti bivšega predsednika Danila Türka, da kandidira za generalnega sekretarja Združenih narodov. Brglez je dejal, da slovenska vlada njegovo kandidaturo podpira. Vang je po navedbah sporočila za javnost DZja dejal, da Danila Türka dobro pozna kot človeka z veliko izkušnjami v Združenih narodih, in dodal, da Kitajska to kandidaturo jemlje zelo resno.

Močna gospodarska delegacija
Eden najvišjih kitajskih obiskov v Sloveniji doslej je predvsem gospodarsko obarvan. Podpredsednika kitajske vlade, pristojnega za kmetijstvo, upravljanje voda, trgovino, turizem in zmanjšanje revščine, namreč spremlja močna gospodarska delegacija, v kateri je okoli 150 predstavnikov kitajskih podjetij.

Gre za podjetja iz vse Kitajske in z različnih področij - agroživilstva, nepremičnin, gradbeništva, inženiringa, lesno- in kovinskopredelovalne industrije, elektroindustrije, poslovnih in storitvenih dejavnosti, kemijske industrije, energetike in turizma.

Priložnost za pogovore in navezavo stikov s kitajskimi partnerji bo v petek na slovensko-kitajskem poslovnem forumu, na katerem bodo gostom iz azijske sile predstavili slovensko poslovno in naložbeno okolje - dobre izvozne zgodbe, spodbude za privabljanje neposrednih tujih naložb in naložbene projekte, projekte slovenske privatizacije ter projekte slovenskih regij in mestnih občin.

Ni razloga, da se ne bi zaljubil v to državo.

Vang Jang
Ima Slovenija dovolj za ponuditi Kitajcem?
V Luki Koper se s Kitajci niso pogovarjali o poslu
150 kitajskih podjetnikov na ogledu v Sloveniji
V Sloveniji močna kitajska delegacija
Ima Slovenija dovolj za ponuditi Kitajcem?
V Luki Koper se s Kitajci niso pogovarjali o poslu
150 kitajskih podjetnikov na ogledu v Sloveniji
V Sloveniji močna kitajska delegacija