Med izdelki, ki jih bodo Kitajci obdavčili, je tudi vino. Foto: Reuters
Med izdelki, ki jih bodo Kitajci obdavčili, je tudi vino. Foto: Reuters
Vse se je začelo z ameriškimi carinami na jeklo in aluminij ... Foto: Reuters

Nove dajatve veljajo za 128 ameriških dobrin. Med drugim je Kitajska uvedla 15-odstotne carine na uvoz svežega sadja, oreščkov in vina ter 25-odstotne dajatve na svinjino in reciklirani aluminij.

Kitajska je uvedbo carin napovedala marca, ko so ZDA uvedle 25-odstotne dajatve na jeklo in 10-odstotne carine na izdelke iz aluminija.

Kitajsko ministrstvo za finance je sporočilo, da bo novi carinski režim z ZDA "uravnotežil izgube", ki so jih povzročile ameriške dajatve, ki so "povzročile veliko škodo interesom Kitajske". Ministrstvo je še poudarilo, da ZDA s carinami kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije.

Trump pozdravlja trgovinske vojne
Ameriški predsednik Donald Trump, ki je s carinjenjem Kitajske izpolnil svojo predvolilno obljubo, po drugi strani vztraja, da so trgovinske vojne "dobre" in da ZDA ne bi smelo biti težko zmagati v taki vojni.

Ameriške oblasti so ob tem že napovedale nove obdavčitve kitajskega blaga v skupni vrednosti 60 milijard dolarjev. ZDA želijo s tem kaznovati Kitajsko za domnevno krajo intelektualne lastnine in protikonkurenčne prakse, ki po navedbah Washingtona škodijo ameriškim podjetjem.

Trumpov trgovinski predstavnik Robert Lighthizer naj bi dodatne carine predstavil v dveh mesecih, novi val ameriških dajatev pa naj bi prizadel predvsem kitajsko telekomunikacijsko in tehnološko industrijo.

Kitajska je ZDA pozvala, naj ne uvedejo dodatnih dajatev. Kot so poudarili, se želijo izogniti trgovinski vojni z ZDA, čeprav se je ne bojijo. Po mnenju poznavalcev bi lahko Peking na nove ameriške carine odgovoril z dajatvami na sojo. Te bi močno prizadele ameriške kmete, ki na Kitajsko letno izvozijo za 14 milijard dolarjev soje.

Trump je sicer napovedal tudi omejitve glede kitajskih investicij v ZDA, v Washingtonu pa bodo obenem sprožili postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) glede diskriminacije, ki so je ameriška podjetja po prepričanju ameriških oblasti deležna ob poslovanju na Kitajskem.

V letu 2016 je izvoz kitajskih dobrin v ZDA predstavljal okoli 18,4 odstotka celotnega izvoza Kitajske, medtem ko je delež uvoženih ameriških dobrin v to državo predstavljal zgolj osem odstotkov izvoza ZDA.