Foto: EPA
Foto: EPA

Ustanovitelj družbe Alibaba Group Holding Ltd Jack Ma je kitajski regulatorni sistem kritiziral oktobra lani, češ da državni finančni in regulacijski sistem "zavira" inovacije in mora biti deležen "prestrukturiranja", če želi spodbuditi rast. Baselski odbor za bančni nadzor, ki je svetovni bančni regulator, pa je označil za "klub starcev".

Že naslednji mesec so sledile posledice, saj je kitajski predsednik Ši Džinping prepovedal, da bi podjetje Ant Group (Alipa), katerega večinska lastnika sta Jack Ma in Alibaba, izvedlo prvo izdajo delnic, ko se podjetje pojavi na borzi, t. i. IPO, ki je bil takrat vreden nekaj manj kot 37 milijard dolarjev.

Jack Ma ima na računu več kot 40 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Jack Ma ima na računu več kot 40 milijard dolarjev. Foto: Reuters

Kitajska je konec leta povečala nadzor nad kitajskimi spletnimi trgovci in ponudniki plačilnih storitev, kot je Alibaba, in pripravila osnutek pravil za preprečitev monopolnega poslovanja spletnih velikanov, kar je izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang označil kot "nepotreben ukrep".

Že 14. decembra pa je država začela z denarnimi kaznimi in napovedmi preiskav poslovanj z Alibabo in Tencent Holdings Ltd., deset dni pozneje pa so izvedli dejansko preiskavo.

Kitajska naj bi zahtevala, da Jack Ma zmanjša svoje delovanje v Alibabi in da se podjetje umakne iz dejavnosti, ki ne zadevajo spletne prodaje.

12. marca letos je nato nepričakovano odstopil direktor Anta Simon Hu, država pa je poklicala na zagovor lastnike Alibabe, Tencent TikToka in še devetih preostalih gigantov, ki uporabljajo tehnologijo deepfake, s pomočjo katere lahko oživiš statični izraz obraza na fotografiji in ga uporabiš kot videoposnetek.

Zdaj pa so spletnemu velikanu Alibabi naložili največjo denarno globo do zdaj, in sicer 2,75 milijarde dolarjev, zaradi monopolnega obnašanja, saj naj bi prodajalcem na svoji platformi prepovedala, da istočasno prodajajo izdelke tudi na drugih platformah, kar se sicer imenuje two choose one ali med dvema izberi enega.