Od kitajskega tehnološkega velikana se distancira vse več podjetij. Foto: EPA
Od kitajskega tehnološkega velikana se distancira vse več podjetij. Foto: EPA

Potem ko so ZDA prejšnji teden prepovedale poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, se je danes od Huaweia distanciral še japonski Panasonic. Še prej so se za ta korak med drugim odločili v Googlu in Toshibi.

Ob vse večjem odpovedovanju sodelovanja s tehnološkim velikanom je Kitajska ZDA ponovno obtožila ustrahovanja Huaweia in uradno protestirala v Washingtonu. Obenem so sporočili, da z ZDA ne nameravajo nadaljevati trgovinskih pogajanj, če Bela hiša ne bo izkazala "iskrenih namenov" pri tem vprašanju.

Na dogajanje se je že odzval ameriški državni sekretar Pompeo in Huawei obtožil, da ni iskren glede povezav s kitajsko vlado. "Ko Huawei trdi, da ne sodeluje s to vlado, je to preprosto neresnično," Pompea povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Panasonic ne bo več kupoval Huaweievih komponent

Panasonic je japonsko podjetje, a bo sledilo ameriškim ukrepom proti Huaweiu. Foto: Reuters
Panasonic je japonsko podjetje, a bo sledilo ameriškim ukrepom proti Huaweiu. Foto: Reuters

Da bi upošteval ameriške omejitve, je tudi japonski elektronski velikan Panasonic pretrgal poslovanje s kitajskim telekomunikacijskim velikanom Huawei.

Iz Panasonica so sporočili, da ne bodo več kupovali komponent od kitajskega podjetja. Predtem se je za podoben korak odločilo tudi japonsko računalniško podjetje Toshiba, japonski in britanski mobilni operaterji pa bodo zadržali prodajo novih Huaweievih telefonov.

"Pretrgali smo vse poslovne transakcije s Huaweiem in z njegovimi 68 družbami iz skupine, za katere velja ameriška prepoved," je sporočil predstavnik Panasonica Joe Flynn. Panasonic sicer od tega kitajskega tehnološkega velikana po njegovih besedah kupuje elektronske dele, po drugi strani pa Panasonic v ZDA zanje izdeluje komponente.

Drugi in tretji največji japonski ponudnik mobilnih storitev, KDDI in SoftBank, pa sta v sredo sporočila, da bosta zadržala prodajo novih Huaweievih pametnih telefonov, da bi pridobila čas za proučitev nastalega položaja in posledic ameriške prepovedi sodelovanja s kitajskim velikanom.

Trump napovedal "vojno" Huaweiu

Ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, ta ukrep pa je uperjen predvsem proti omenjenemu kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu.

Sledila je še odločitev ameriškega tehnološkega velikana Google, ki je Huaweiu ustavil prenos strojne in programske opreme ter tehničnih storitev. Vmes so se sicer v ZDA odločili, da uresničitev ukrepa proti Huaweiu preložijo za 90 dni, a njegove posledice je že čutiti po svetu.