Blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko v zadnjih letih zaznava optimistično rast. Foto: EPA
Blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko v zadnjih letih zaznava optimistično rast. Foto: EPA

Slovenijo je prejšnji teden obiskala še ena kitajska delegacija, tokrat iz mesta Ningbo, ki se lahko pohvali s pristaniščem Ningbo-Džoušan, ki je bilo lani prvo na svetu glede na pretovor blaga.

Petdnevni obisk v Slovenijo gospodarske delegacije iz Ningboja, sestavljalo jo je okoli 60 predstavnikov podjetij in lokalnih oblasti, je bil pravzaprav povratni obisk, potem ko se je slovenska gospodarska delegacija junija v Ningboju udeležila sejma China - CEEC Investment and Trade Expo.

Kitajska delegacija je tokrat obiskala Ajdovščino, Koper, Ljubljano in Maribor. "Iz tega se bo gotovo kaj rodilo. Saj vemo, kako je v poslovnem svetu. Gre predvsem za tipanje, iskanje priložnosti," je ob obisku kitajske delegacije pojasnil mariborski župan Andrej Fištravec in dodal, da gre že za 47. kitajsko delegacijo, ki je obiskala Maribor.

Fištravec je tudi izpostavil, da je za njih ključna zgodba razvoj mariborskega letališča, za kar je "potreben velik igralec, Kitajska pa da je takšna velika igralka". Poleg letalskih povezav je na njem po županovih besedah treba zagotoviti razvoj logističnega področja, Daljni vzhod pa je, kot je prepričan, idealen prav za to kombinacijo.

Kitajska naložba v Tamu
Petintridesetčlanska kitajska delegacija si je v dopoldanskem delu obiska Maribora ogledala tudi območje Poslovne cone Tezno in med drugim obiskala družbo Tam Europe, ki velja kot primer uspešnega vlaganja kitajskega kapitala v slovensko gospodarstvo.

V tokratni kitajski delegaciji so bili predstavniki kitajskih podjetij iz različnih sektorjev, iz energetike, kovinsko-predelovalne industrije, avtomobilske industrije, električne in elektrotehnične industrije, strojno-predelovalne industrije, podjetja s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije, jeklarstva, tekstilne industrije, farmacije, gradbeništva, kemične industrije, torej iz panog, ki večinoma predstavljajo največjo slovensko kitajsko gospodarsko izmenjavo.

Toda slovenski izvoz na Kitajsko je v precejšnjem primanjkljaju v primerjavi z uvozom, ki je finančno gledano približno petkrat večji od izvoza.