Kitajsko gospodarstvo je prizadela trgovinska vojna z ZDA, ki bi lahko še dodatno upočasnila rast. Foto: Reuters
Kitajsko gospodarstvo je prizadela trgovinska vojna z ZDA, ki bi lahko še dodatno upočasnila rast. Foto: Reuters

Ohlajanje rasti se je zaostrilo proti koncu leta. V zadnjem četrtletju je bila rast v primerjavi z enakim obdobjem predlani le še 6,4-odstotna - podobno nizka je bila nazadnje leta 2009 po izbruhu globalne finančne in gospodarske krize.

Obeti za leto 2019 so tako neugodni. Po napovedih Svetovne banke in ekonomistov bo letos kitajska gospodarska rast padla na 6,5 odstotka ali nižje. Koliko nižje bi se lahko spustila, bo odvisno od tega, ali se bodo trgovinske napetosti z ZDA zaostrile, ali pa bosta državi uspeli doseči soglasje. Rok za pogajanja se izteče 1. marca, ko so ZDA že zagrozile z novimi carinami, če do takrat soglasja ne bo.

Washington zahteva konec prakse prisilnega prenašanja in celo kraje ameriške tehnologije na Kitajskem. Prav tako terja ukinitev subvencij za kitajska podjetja. Ob tem želi ameriški predsednik Donald Trump znižati visoke presežke, ki jih v trgovini z ZDA ustvarja Kitajska; v letu 2018 je ta presežek dosegel rekordnih 323,3 milijarde dolarjev.

Visoke carine ZDA

Trumpova administracija je lani uvedla visoke carine na 250 milijard dolarjev vreden uvoz kitajskega blaga. Peking se je odzval s carinami na 110 milijard dolarjev vredne ameriške proizvode. Brez rešitve trgovinskega spora bi se lahko ameriške carine na 200 milijard kitajskega blaga z 10 odstotkov 2. marca zvišale na 25 odstotkov.

Zaradi trgovinske vojne se je decembra obseg zunanje trgovine močno zmanjšal. Vrednost kitajskega izvoza se je v primerjavi z decembrom predlani zmanjšal za nepričakovanih 4,4 odstotka. Še bolj se je zmanjšal uvoz, namreč za 7,6 odstotka. Po podatkih statističnega urada se je obseg industrijske proizvodnje v lanskem letu povečal le še za 6,2 odstotka, potem ko se je leto prej za 6,6 odstotka.

Rekordno nizka rast

Tako nizka gospodarska rast kot lani ni bila na Kitajskem že od leta 1990. Lani je le za malenkost presegla cilj vlade, postavljen pri 6,5 odstotka, a zaostala za 6,8-odstotno rastjo, doseženo v letu 2017. Vlada je "zaskrbljena", se je izvedelo iz zanesljivih virov, ki so seznanjeni tudi s pripravo ukrepov za spodbudo rasti. Za leto 2019 naj bi si vlada postavila cilj, da gospodarska rast doseže le šest do 6,5 odstotka.

Kitajske gospodarske rasti pa ne zavira le trgovinska vojna. Analitiki opozarjajo tudi na boj proti razmahu kreditiranja in druge faktorje. To je opaziti tako med potrošniki, ki manj trošijo, kot tudi med zasebnimi podjetji, ki manj investirajo.

Kitajski premier Li Keqiang je pred dnevi dejal, da je cilj Kitajske ohraniti rast znotraj "razumnega obsega" skozi inovacije in makroekonomsko politiko.

Načrtovane so dodatne nove investicije v infrastrukturo ter davčne olajšave za gospodinjstva in podjetja. Komunistično vodstvo je še posebej zaskrbljeno zaradi trga dela, na katerem plače rastejo le počasi. Podjetja oklevajo z zaposlovanjem novih delavcev, mnoge pa so tudi bolj zgodaj kot običajno poslala na kolektivni dopust ob kitajskem novem letu v začetku februarja.

Upočasnjevanje kitajske gospodarske rasti velja za eno največjih gospodarskih tveganj v tem letu, je v poročilu, ki ga bodo ta teden predstavili v švicarskem Davosu, zapisal Svetovni gospodarski forum (WEF). Počasnejša rast Kitajske zavira tudi svetovno gospodarsko rast.

V mednarodni primerjavi je 6,6-odstotna rast sicer še vedno visoka. Prav tako se je obseg BDP-ja Kitajske od leta 2008 skoraj potrojil. Vendar pa analitiki opozarjajo, da mora Kitajska, če želi kot država v razvoju dohitevati druge, obdržati zagon in odpirati nova delovna mesta.