Posamezna zainteresirana podjetja so že med razpisom opozarjala, da so Darsovi razpisni pogoji diskriminatorni in prirejeni za točno določenega ponudnika. Foto: BoBo
Posamezna zainteresirana podjetja so že med razpisom opozarjala, da so Darsovi razpisni pogoji diskriminatorni in prirejeni za točno določenega ponudnika. Foto: BoBo

Zaradi domnevno prirejenega razpisa Darsa za vzpostavitev sistema videonadzora na avtocestnem omrežju je eden od potencialnih ponudnikov ovadil ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in vodilne v Darsu (predsednika uprave Tomaža Vidica, nadzornico Tatjano Colnar, svetovalca uprave Bojana Banfija in generalnega direktorja družbe DRI Jurija Kača), je prejšnji teden poročal Dnevnik.

V Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so sicer potrdili, da je ovadba vložena zaradi suma korupcije, negospodarnega ravnanja z javnimi sredstvi in opustitve dolžnega ravnanja, drugih informacij pa niso razkrili. Nadzorni svet Darsa je nato v ponedeljek obravnaval poročilo revizijske komisije o očitanih nepravilnostih in ugotovil, da v ravnanjih ni mogoče ugotoviti nezakonitosti, kaj šele znakov kaznivih dejanj, so sporočili iz družbe.

Razpisni pogoji diskriminatorni?
Rok, do katerega so morali zainteresirani ponudniki, ki bi na avtocestnem omrežju namestili 80 nadzornih kamer in vzpostavili sistem videonadzora, poslati ponudbe, se je že iztekel. Toda posamezna zainteresirana podjetja so že med razpisom opozarjala, da so razpisni pogoji diskriminatorni in pisani na kožo točno določenemu ponudniku.

Dars naj bi dajal prednost finskemu podjetju Teleste oz. njegovim zastopnikom v Sloveniji, podjetjem Tenzor, Coting in FMC. Vsi ovadeni naj bi prispevali k besedilu razpisa, ki je posledično omogočilo privilegiran položaj zastopnikom podjetja Teleste.

Nadzorniki tudi o poslovanju
Nadzorni svet Darsa je v ponedeljek obravnaval še poslovanje družbe v prvem četrtletju. V tem času so se prihodki povečali bolj od pričakovanj, ob sicer ustrezno obvladanih stroških, je Dars še objavil na spletni strani Ljubljanske borze. Podrobnejših informacij o poslovanju niso podali.