Če ne bomo zahtevali računa, ne bo nič pomagalo, pravi Ahčinova. Foto: BoBo
Če ne bomo zahtevali računa, ne bo nič pomagalo, pravi Ahčinova. Foto: BoBo
Obrtniki opozarjajo na sivo ekonomijo


Obseg sive ekonomije v Sloveniji je s 23 odstotki BDP-ja eden izmed večjih med razvitimi evropskimi državami, v Italiji je denimo pri 21 odstotkih BDP-ja, je navedel gospodarski minister Metod Dragonja in dodal, da je skrb vzbujajoče, da obseg sive ekonomije še vedno ne pada.

Spomnil je, da je vlada v zdajšnji sestavi oblikovala delovno skupino za boj proti sivi ekonomiji, rezultati pa kažejo pozitivno gibanje. Glavni kazalnik pozitivnega trenda ukrepov je po Dragonjevi oceni večji obseg zbranih davčnih sredstev.

Uspešnost akcije proti sivi ekonomiji je s številkami orisala glavna direktorica davčne uprave Jana Ahčin. V zadnjih osmih mesecih je bilo prostovoljno vplačanih 96 milijonov evrov DDV-ja več kot v istem obdobju lani. Za petkrat pa se je v letu dni zmanjšal tudi obseg nepravilno obračunanih davkov – z 1,5 milijona je padel na 300.000 evrov.

"Malo gospodarstvo potrebuje pomoč"
Na forumu je predsednik upravnega odbora zbornice (OZS) Branko Meh dejal, da malo gospodarstvo, ki zaposluje več kot 233.000 ljudi, potrebuje pomoč, "in to takojšnjo". "Časa Slovenija v tem trenutku nima več. Zato upam in si želim, da bo nova vlada končno spoznala, da so naši predlogi v korist države in gospodarstva in da realizacija naših zahtev resnično pomeni zagon slovenskega gospodarstva," je dejal Meh.

OZS tako predlaga zmanjšanje dela na črno in obsega sive ekonomije, razbremenitev stroškov dela, spremembo zakona o delovnih razmerjih, izboljšanje plačilne discipline in ureditev insolvenčne zakonodaje v korist najmanjših gospodarskih subjektov.

Meh je pojasnil, da je treba celovito prenoviti sistem javnega naročanja in razbremeniti administracijo pri čezmejnem opravljanjem storitev. OZS vladi predlaga tudi spremembo pavšalne obdavčitve pri malih poslovnih subjektih, ki bi temeljila na lažjem spremljanju in obračunavanju njihovih davčnih obveznosti.

"Obrtnikom in malim podjetnikom je treba zagotoviti spodbudnejše poslovno okolje," je poudaril Meh in dodal, da bi morali tudi učinkoviteje črpati evropska sredstva, ki je zlasti na področju okoljske in prometne infrastrukture zdaj najslabše v primerjavi s preteklimi leti.

"Malo gospodarstvo lahko državo popelje iz krize"
Meh je še poudaril, je prav malo gospodarstvo tisto, ki lahko državo popelje iz krize. To si malo gospodarstvo želi, a je ključno, da država to omogoči. "S tem, da nam prisluhne, nas upošteva in ustrezno spremeni zakonodajo," je izpostavil.

Kazni so se zvišale, manj naj bi bilo tudi birokracije
Za OZS je zelo pomembno tudi področje dela na črno, skupaj s sivo ekonomijo ga je uvrstil na vrh seznama letošnjih zahtev, ki jih je naslovil na vlado. Zbornica je na področju dela na črno med drugim opozarjala na prenizke kazni za t. i. šušmarje, ki so se že zvišale z minimalne mogoče kazni 104 evrov za zaposlovanje na črno na 1.000 evrov.

OZS si prizadeva tudi za ureditev čezmejnega opravljanja storitev. Gospodarsko ministrstvo se je na tem področju po Dragonjevih pojasnilih vključilo v odpravljanje ovir pri pridobivanju poslov v tujini, sprožili so postopke za olajšanje vključevanja naših delavcev in znižanje praga za pridobivanje dovoljenj za delo v tujini.

Glede ureditve področja dopolnilne dejavnosti na kmetijah, številni namreč, predvsem na področju gostinstva in lesarstva, konkurirajo podjetnikom, je minister Židan nekatere zahteve zbornice označil kot smiselne. Po njegovih pojasnilih ima 18 odstotkov kmetij dopolnilno dejavnost, uredba, ki to področje ureja, pa bo sprejeta v roku treh mesecev.

Obrtniki opozarjajo na sivo ekonomijo