Foto: EPA
Foto: EPA

Obrestne mere namerava ohraniti na sedanji ali nižji ravni, dokler inflacija v daljšem obdobju ne bo dosegla ciljnih dveh odstotkov. Ohranja tudi programe odkupovanja vrednostnih papirjev.

Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ostaja pri 0,00 odstotka, obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita pa pri 0,25 in -0,50 odstotka, je po seji sveta objavil ECB.

Napovedal je, da bodo obrestne mere na sedanji ali nižji ravni ohranili, dokler se inflacija na srednji rok ne bo ustalila pri ciljnih dveh odstotkih, vključno z morebitnim "prehodnim obdobjem", v katerem bi bila inflacija zmerno na ciljno. ECB je nedavno inflacijski cilj zvišal z inflacije blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma, na inflacijo v višini dveh odstotkov.

ECB tudi ohranja izredni program nakupov vrednostnih papirjev ob pandemiji (PEPP) v skupnem obsegu 1850 milijard evrov, ki ga bo izvajal vsaj do konca marca 2022 in v vsakem primeru, dokler ne bo ocenil, da je koronavirusna kriza končana. Ostal je pri oceni s prejšnjega zasedanja, da se bodo nakupi v tretjem četrtletju še naprej izvajali v bistveno večjem obsegu kot v prvih mesecih leta.

Pandemija upočasnjuje okrevanje

Predsednica ECB-ja Christine Lagarde je na novinarski konferenci po seji sveta dejala, da bi bile kakršnekoli spremembe PEPP "absolutno prehitre" in da o prihodnosti PEPP na zasedanju niso razpravljali.

Prav tako se bodo nadaljevali neto nakupi v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev (APP) na mesečni ravni 20 milijard evrov, in sicer dokler bo to potrebno za utrditev učinka nizkih obrestnih mer. Program namerava končati, tik preden bo začel dvigovati obrestne mere.

Christine Lagard je dejala, da je območje z evrom na poti k močni gospodarski rasti v tretjem četrtletju, čeprav so v nekaterih sektorjih ozka grla, in da bi se lahko na predkrizno raven vrnilo v prvem trimesečju prihodnjega leta.

Pri tem pa je opozorila, da pandemija še vedno meče senco na okrevanje po pandemiji in da koronavirusna različica delta povzroča vedno večjo negotovost. Ta različica virusa bi lahko zavrla okrevanje v storitvah, predvsem v turizmu in nastanitvah, je še dodala.