Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov, ima nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine.  Foto: BoBo
Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov, ima nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine. Foto: BoBo

Direktor novoustanovljene kočevske družbe Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler je na današnji novinarski konferenci ob odprtju tovarne povedal, da bo nova tovarna dopolnila proizvodne zmogljivosti na Japonskem in Kitajskem ter pokrila približno štiri petine evropskega povpraševanja po robotih Motoman.

Nova tovarno bo zmogla letno proizvodnjo do 10.000 robotov. Zdaj ima zaposlenih 50 ljudi, do novega leta jih bo zaposlovala od 90 do 100. Do leta 2023 jih bo zaposlovala približno 150 in več, hkrati pa še približno desetino teh v razvoju oz. skupaj približno 200 ljudi.

Predsednik in izvršni direktor Yaskawa Europe Bruno Schnekenburger je povedal, da se Yaskawa z novo proizvodnjo industrijskih robotov odziva na okrepitev povpraševanja po teh v Evropi in na trgih Bližnjega vzhoda, Afrike in Rusije, njihova cilja pa sta lokalizacija dobavnih verig in skrajšanje dobavnih rokov.

Tovarna v Kočevju bo izdelovala sedem tipov robotov. Foto: BoBo
Tovarna v Kočevju bo izdelovala sedem tipov robotov. Foto: BoBo

To jim bo omogočilo hitrejši odziv na potrebe regionalnega trga in strank. Sicer pa v Kočevju stavijo na prenovljeno železniško povezavo do Ljubljane, ki jim bo omogočila boljšo povezavo s koprskim pristaniščem, je dodal Schnekenburger.

Regionalni vodja Yaskawa Europe Manfred Stern je med drugim opozoril, da Yaskawine naložbe v Sloveniji, kakor tudi nedavne v Nemčiji, Franciji in na Švedskem, predstavljajo strateški element evropske pobude japonske skupine, ki so ji jo zadali v njihovih globalnih korporacijskih ciljih.

Kočevje je sicer Yaskawa izbrala kot prvi kraj v Evropi za izdelavo industrijskih robotov in s tem tudi za prvo Yaskawino tovrstno tovarno zunaj Azije.

Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Za novo tovarno robotov v Kočevju so, kot omenjeno, ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Do 500 zaposlitev

Manfred Stern je maja lani s slovenskim gospodarskim ministrstvom in kočevsko občino podpisal tudi pismo o nameri postavitve obratov za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. V njem naj bi zaposlili do 250 ljudi, v Kočevje pa naj bi Yaskawa tako skupaj prinesla do 500 zaposlitev.

Naložba naj bi stala od 20 do 30 milijonov evrov. Stern je dejal, da naj bi zemljišče za dodatna obrata zagotovili nekje do aprila letos. Vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč, proizvodnja pa naj bi stekla najpozneje v dveh letih.

Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa sicer že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še okrepila.

Tovarna robotov v Kočevju je zagnala proizvodnjo