Uprava Laškega pod vodstvom Dušana Zorka je v večletnem obdobju odprodaj naložb najprej prodala Fructal, nato pa še Mercator, Radensko in časopisno družbo Večer. Foto: BoBo
Uprava Laškega pod vodstvom Dušana Zorka je v večletnem obdobju odprodaj naložb najprej prodala Fructal, nato pa še Mercator, Radensko in časopisno družbo Večer. Foto: BoBo

Spomnimo, da je uprava Laškega pod vodstvom Dušana Zorka v večletnem obdobju odprodaj naložb najprej prodala Fructal, nato pa še Mercator, Radensko in časopisno družbo Večer. Poznavalci razmer opozarjajo, da Delo ni običajno podjetje, zato od pristojnih organov pričakujejo, da bodo preprečili prodajo podjetja spornim kupcem.

Za nakup Dela se potegujejo vsaj trije interesenti. Ti so KS Naložbe, kjer so potrdili, da so oddali nezavezujočo ponudbo in da opravljajo skrbni pregled, Delavska hranilnica, ki naj bi v odkup 26-odstotnega deleža povabila tudi zaposlene na Delu, v igri pa ostajajo, kot je potrdil njihov svetovalec Jakub Dyba, tudi Slovaki z družbo Joj Media House. Kot je dejal, Slovake zanima celotna časopisno-založniška družba.
Profesor na Fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević opozarja, da morata pri prodaji nacionalnih medijev svojo vlogo odigrati tako ministrstvo za kulturo kot agencija za varstvo konkurence. "Ko gre za podjetja, ki imajo težave z zakonom, konflikti interesov, sodnimi postopki zaradi različnih nepravilnosti, morajo biti ti organi še toliko bolj previdni," je dejal Milosavljević.

Spomnimo, da je bil lastnik KS naložb Igor Lah že pravnomočno obsojen zaradi nezakonitih poslov z vrednostnimi papirji. Pristojni organi pa bi se morali, še dodaja Milosavljevič, ukvarjati tudi s tem, kako bo financiran nakup Dela. "Časopisov, kot sta Delo ali Večer, imamo v državi po enega in je škoda, ki se lahko zgodi medijski krajini, nepopravljiva," je še dejal Milosavljević.

Na Delu ponavljajo, da si želijo lastnika, ki bo skrbel za razvoj družbe in zaposlenih. Na vprašanje, ali bodo zaposleni tudi sami vnovič postali lastniki, pa predsednik izvršnega odbora sindikata novinarjev dela Gorazd Utenkar pravi: "Ko bo znano, kakšna bo cena, bo jasno, koliko zaposlenih bo za to." Več o tem, kako naprej z Delom, naj bi bilo jasno v prihodnjih tednih.