Mercator je po prodaji desetih trgovinskih centrov v Sloveniji še vedno 81-odstotni lastnik nepremičnin za izvajanje svoje osnovne dejavnosti, v regiji pa ima skupaj približno milijon kvadratnih metrov bruto prodajnih površin. Foto: BoBo

Supernova bo prevzela trgovske centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Koper I, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana Šiška, Postojna, Novo mesto in Slovenj Gradec. Mercator bo prostore za svoje trgovine v teh centrih najemal za dobo 15 let z možnostjo podaljšanja za 15 let pod enakimi pogoji, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Mercatorja.

Predsednik uprave Skupine Mercator Tomislav Čizmić je ob tem dejal, da bodo v skladu z dolgoročnim poslovnim načrtom nadaljevali zastavljeno strategijo, ki pomeni tudi izpolnjevanje zavez v sporazumu z bankami upnicami. "Mercator se osredotoča na posodabljanje delovnih procesov in povečevanje učinkovitosti. Z monetizacijo smo zagotovili pogoje za skorajšnje logistično prestrukturiranje z novim logistično-distribucijskim centrom, ki ga načrtujemo zgraditi do konca leta 2021," je dodal.

Supernova bo po besedah lastnika Skupine Supernova Franka Alberta s pridobitvijo novih desetih objektov utrdila vodilno mesto na slovenskem trgu na tem področju.

Tretja faza monetizacije še letos

Družba bo nadaljevala tretjo fazo monetizacije. Po neuradnih podatkih Financ, je tretji sveženj monetizacije nepremičnin predviden še za letošnje leto, v njem pa naj bi skušali prodati pet ali šest centrov v Sloveniji, centra v Novem Sadu in nekaj objektov v BiH-u.

Mercator si je z monetizacijo zadal cilj pomembno znižati zadolženost, s tem pa zagotavlja tudi predpogoje za nov investicijski ciklus, ki je ključen za nadaljnji Mercatorjev razvoj. Projekt monetizacije se je začel s prodajo trgovskega centra v Beogradu konec leta 2017.