Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano opozarja, da v razmerjih med dobavitelji in trgovci zaznava tudi kršitve. Foto: BoBo/Bor Slana
Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano opozarja, da v razmerjih med dobavitelji in trgovci zaznava tudi kršitve. Foto: BoBo/Bor Slana

Dobavitelji slovenske zelenjave trgovcem ob začetku prodajne sezone, ko bi praviloma morale biti cene višje, poročajo, da so te pri zgodnji zelenjavi nižje kot lani in celo nižje kot na italijanskih borzah.

Trgovci sicer sporočajo, da se zavedajo pomena lokalne ponudbe. Spar povečuje ponudbo slovenskega sadja in zelenjave, trenutno so na 32 odstotkih. Koliko pa plačujejo slovenskim dobaviteljem? Direktor nabave pri trgovcu Spar Uroš Lozej navaja primer cen iz preteklega tedna: "Odkupne cene so za kumare ali bučke so okrog enega evra. V tujini je cena med 70 in 75 centi. Pa kljub temu se obračamo na slovensko."

Toda področje pogodbenih razmerij med dobavitelji in trgovci v Sloveniji na splošno, je kaotično, pravi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Branko Ravnik. "Očitno prihaja tudi do kršitev oz. do tega, da teh pogodb ni. Mislim, da ima to v fokusu tudi agencija za varstvo konkurence," je dejal.

"Imam pa tudi informacije, da imajo posamezni kupci 'na zalogi' več dobaviteljev, med katerimi potem licitirajo, kdo da nižjo ceno. Nekako gre za nedovoljeno ravnanje, saj bi morale biti z vsemi predhodno sklenjene pogodbe," je še opozoril Ravnik.

Po oceni prehranskega varuha v tem trenutku pri prodaji slovenske zelenjave niti pridelovalci niti trgovci nimajo dobičkov. Od konkurenčnega boja za nizko ceno na trgovskih policah imajo tako korist samo potrošniki.