Kopač po besedah sindikatov skupaj s predsednikom nadzornega sveta Holdinga Slovenskih elektrarn Jadrankom Medakom izvaja intenziven pritisk na komisijo za ugotavljanje zalog in virov mineralnih surovin. Foto: MMC RTV SLO
Kopač po besedah sindikatov skupaj s predsednikom nadzornega sveta Holdinga Slovenskih elektrarn Jadrankom Medakom izvaja intenziven pritisk na komisijo za ugotavljanje zalog in virov mineralnih surovin. Foto: MMC RTV SLO

Sindikat Premogovnika Velenje od Janeza Kopača zahteva, naj vrne rudarsko uniformo, češ da je ni vreden. Na seji vlade pa o njegovi usodi niso govorili.

Kopač je za časopis Finance zanikal, da bi bil odstavljen oziroma da bi sam zapustil položaj direktorja direktorata za energetiko na ministrstvu za gospodarstvo. Tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić je na novinarski konferenci po seji vlade dejala, da o njegovi odstavitvi oz. zamenjavi ne razmišlja. V premogovniku Velenje trdijo, da Kopač vztrajno širi laži in dezinformacije o zaposlenih v premogovniku, o odkupnih zalogah in o kurilni vredosti.

Zapisali so, da Kopač skupaj s predsednikom nadzornega sveta Holdinga Slovenskih elektrarn Jadrankom Medakom izvaja intenziven pritisk na komisijo za ugotavljanje zalog in virov mineralnih surovin, ki je letos marca Premogovniku Velenje izdala potrdilo o stanju zalog in virov mineralnih surovin.

"Kopač zavaja javnost, ministrico in državo"
V skladu s potrdilom so odkupne zaloge konec leta 2008 znašale 131,6 milijona ton premoga, kar zadošča za potrebe bloka TEŠ 6 do konca njegovega obratovanja. TEŠ 6 naj bi namreč po načrtih potreboval okoli 92 milijonov ton premoga.

Po besedah sindikata Kopač zavaja gospodarsko ministrico, državo in slovensko javnost. Nad njegovim ravnanjem so razočarani in zgroženi in zato zahtevajo, da vrne rudarsko uniformo, s katero je bil leta 2003 častno sprejet v rudarsko bratovščino. "S tem ko dvomi o znanju in strokovnosti ljudi, ki so se izobraževali na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, in ne verjame, da so to največji strokovnjaki za to področje, škoduje tem strokovnjakom in ustanovi tako v poslovnem kot v osebnem smislu." Kopač pa po njihovem mnenju s takšnim odnosom povzroča tudi vsem rudarjem, ki so si "s poštenim in težkim delom prislužili čast nositi rudarsko uniformo".