Dobavne verige trpijo zaradi odpovedi in ukrepov za omejitev širjenja virusa. Foto: Radio Koper
Dobavne verige trpijo zaradi odpovedi in ukrepov za omejitev širjenja virusa. Foto: Radio Koper

V večini podjetij so sprejeli ukrepe za omejitev širjenja virusa. Kjer je mogoče, zaposlenim svetujejo delo od doma, odpovedali pa so vsa večja zborovanja in sestanke. Mnoga podjetja so bila prisiljena prestaviti oziroma odpovedati promocijske dogodke, sejme in simpozije.

Največ škode bo virus gotovo povzročil v turizmu, kjer se spoprijemajo z množičnimi odpovedmi potovanj, predvsem italijanskih gostov.

"Podjetja, ki so nam poročala, so v pretežni meri že sprejela preventivne organizacijske oz. zdravstvene ukrepe in organizirala krizne sestanke. Zaposlenim so posredovali navodila za ravnanje, da bi zmanjšali možnosti okužb. Ukrepi so različni, nekoliko se med seboj razlikujejo glede na dejavnost družb," so sporočili s Severnoprimorske gospodarske zbornice.

V izvozno naravnanih podjetjih bodo dodatno nadzorovali potovanja v tujino in poslovne obiske tujih državljanov. "Nekatera podjetja celo načrtujejo opravljanje samo tistih storitev na tveganih področjih, ki so povezane z že sklenjenimi pogodbami," so še zapisali na Severnoprimorski gospodarski zbornici.

Počivalšek se je že sestal z vodji nekaterih podjetij. Foto: Televizija Slovenija
Počivalšek se je že sestal z vodji nekaterih podjetij. Foto: Televizija Slovenija

Delodajalci zahtevajo ukrepe

Pred posledicami izbruha novega virusa svarijo tudi v Združenju delodajalcev Slovenije, kjer opozarjajo na stopnjevanje vpliva virusa na gospodarstvo. Ob tem odgovorne pozivajo k nemudni pripravi ukrepov za pomoč podjetjem in sklicu strokovnega sveta za konkurenčnost in stabilno poslovno okolje.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle, se je že v ponedeljek sestal z nekaterimi podjetji. Med mogočimi ukrepi je minister omenil delno subvencioniranje polnega delovnega časa, ki naj bi ga vlada obravnavala že ta četrtek.