Foto: BoBo
Foto: BoBo

Košorok je na ministrstvu bedel nad področjem energetike, v preteklosti pa je vodil že tudi Holding Slovenske elektrarne (HSE) in bil na čelu Termoelektrarne Toplarne Ljubljana. Po pisanju medijev velja za najresnejšega kandidata za prevzem položaja generalnega direktorja Gen energije.

S tega mesta so nadzorniki pred mesecem dni odpoklicali dolgoletnega direktorja Martina Novšaka, ki sicer velja za enega pomembnejših gospodarstvenikov iz krogov, blizu stranki SDS. Eno osrednjih posavskih in slovenskih podjetij, pod katero spada tudi Nuklearna elektrarna Krško, je vodil od 1. avgusta 2005, nadzorni svet pa ga je skušal enkrat neuspešno razrešiti že v 2013. Novšak je po poročanju TV Slovenija ves čas podpiral Roberta Goloba na čelu družbe GEN-I.

Nasprotovanje v Krškem

Njegov odpoklic je povzročil kar nekaj razburjenja v Posavju. Nasprotovanje menjavi so tako sredi tega meseca izrekli svetniki Mestne občine Krško, ki so prepričani, da gre pri dogajanju v Gen energiji za značilno politično kadrovanje in mešanje politike glavne vladajoče stranke v občutljivo kadrovanje, da želi vlada z neusposobljenim kadrom v vodstvu Gen energije zrušiti posavski energetski steber in ga prenesti v Ljubljano, ter da gre za "korupcijo, ki je pogubna za državo in družbo". Zahtevali so, da Gen energijo tudi v prihodnje vodi strokovnjak s poznavanjem jedrske stroke. Pri kadrovanju v Gen energiji pa se mora po njihovem mnenju upoštevati tudi visoko usposobljenost kandidatov in poznavanje delovanja NEK-a.

Nadzorniki bodo po informacijah TV Slovenija v sredo neuradno imeli na mizi šest ponudb, med drugim tudi Novšaka. A pričakovanje je, da bo potrjen Košorok. Ta je za N1 tudi potrdil, da se je na razpis prijavil. Gre sicer za pomemben položaj, saj ima največja energetska družba v državi v lasti polovico Jedrske elektrarne Krško, Termoelektrarno Brestanica in hidroelektrarne na Savi ter večinski delež v GEN-I-ju. Vsi od prijavljenih naj bi morali priložiti tudi program razvoja družbe.

Vlada razrešila Košoroka