Martin Novšak na sredini fotografije. Foto: BoBo
Martin Novšak na sredini fotografije. Foto: BoBo

Novšaka naj bi zamenjal Blaž Košorok, državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu. Kot poroča portal Necenzurirano, ima Košorok pri naskoku na položaj generalnega direktorja podporo predsednika vlade Janeza Janše.

V odsotnosti uradno navedenih razlogov so mediji sicer navajali več možnosti. Ena je boj različnih struj znotraj vladajočih krogov za nadzor nad skupino, pod katero ob hidroelektrarnah na spodnji Savi in Termoelektrarni Brestanica spada tudi Nuklearna elektrarna Krško.

Druga je, da so nadzorniki zaupanje v Novšaka izgubili, ker naj bi bil preveč naklonjen nekdanjemu prvemu možu trgovca z elektriko Gen-I Robertu Golobu. Kot spominja portal N1, naj bi Novšak sprva želel Golobu na primer podeliti nov mandat na čelu Gen-I-ja.

Skupščina Gen-I-ja tega Golobu nato lani jeseni ni podelila, a obenem lastnikoma Gen-I-ja (lastništvo v Gen-I-ju si na polovico delita Gen energija in Gen-EL, v slednji pa imata po polovični delež Gen-I in Gen energija) še ni uspelo imenovati novega vodstva, prav tako o sodnem imenovanju začasnega poslovodstva še ni odločilo krško okrožno sodišče. Golob je sicer še vedno zaposlen na Gen-I-ja kot direktor upravljanja strateškega portfelja nabave energije, podjetje pa vodijo pooblaščenci.

Portal 24ur pa omenja tudi, da naj bi nadzorniki Novšaku zamerili 1,4 milijona evrov (brez DDV-ja) vredno pogodbo za piarovske storitve z družbo Consensus v lasti Andreja Drapala. O tem so pred meseci pisale Finance, gre pa za komunikacijsko podporo za projekt drugega bloka, pa čeprav končne odločitve o projektu še ni.

Novšak sicer velja za enega pomembnejših gospodarstvenikov iz desnosredinskih krogov blizu stranki SDS. Gen energijo je vodil od 1. avgusta 2005, najprej kot družbo Eles Gen, maja 2006 pa je z izdvojitvijo Elesa postala Gen Energija. Julija lani je nastopil nov štiriletni mandat.

Nadzorniki GEN energije razrešili Novšaka