Kovačič predlaga,
Kovačič predlaga, "da se poda kazenska ovadba zoper obdolžena in se sprožijo preiskovalna dejanja po uradni dolžnosti v skladu s pristojnostmi". Foto: BoBo
false
Leben zavrača Kovačičeve očitke o zavajanju glede drugega tira. Foto: BoBo
drugi tir, železnica
Ocenjena vrednost drugega tira je padla z 1,4 milijarde evrov na 900 milijonov evrov. Foto: BoBo
V SMC-ju razočaranje zaradi referenduma
Kovačič prinesel podpise, vlada gre z 2. tirom naprej

Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je v DZ-ju danes vložila več kot 48.000 podpisov, s katerimi zahtevajo razpis referenduma o zakonu o drugem tiru. Prizadevajo si, da bi bil referendum razpisan na isti dan kot predsedniške volitve, je ob vložitvi podpisov ponovil vodja iniciative Vili Kovačič.
Na novinarski konferenci je pojasnil, da so podali tudi predlog za kazenski pregon vlade in Mira Cerarja. Za to so se odločili, ker so ga pristojni organi dolžni obravnavati, ovadbo pa bi lahko z "levo roko zavrgli". "Predlog so dolžni izvajati po uradni dolžnosti in na stroške države, ne davkoplačevalcev. Ta oblika je edini izhod za takšne primere," je dejal.

Prepričan je, da sta vlada in Cerar "zavestno, z namenom oškodovanja, z lažnim prikrivanjem dejanskih okoliščin spravila v zmoto in pustila v zmoti slovenske državljane, jih s tem zapeljala, da v škodo svojega ali tujega premoženja opustijo podporo referendumu o drugem tiru".

"Zaveden je bil tudi DZ"
Po njegovem mnenju so bili zavedeni tudi poslanci. V času sprejemanja zakona se je namreč v parlamentu in javnosti predstavljala vrednost projekta 1,4 milijarde evrov, v času teka roka za zbiranje referendumskih podpisov pa vrednost 900 milijonov evrov z možnostjo gradnje dvotirne proge, je pojasnil.

"Nujno je, da se pristojni organi na takšne nezakonitosti ustrezno odzovejo in naredijo revizijo celotnega finančnega dela projekta drugega tira in njegovega prikazovanja poslancem ter javnosti, saj bo v prihodnosti izgradnja prinesla državljanom veliko škode – tako finančne kot materialne," je ponovil.

Podobno se je dogajalo tudi s projektom Teš 6, a se po Kovačičevih besedah tedaj ni nihče zganil in so šle zadeve naprej. "Danes davkoplačevalci delujemo preventivno, da se stvari ne zapeljejo v nepovratno smer," je še dejal.

Kljub referendumu se vlada ne namerava ustaviti
Vlada projekt drugi tir nadaljuje po prvotnem načrtu, saj imamo na obstoječi progi številne težave, je poudaril državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben, ki je hkrati zavrnil Kovačičeve navedbe o zavajanju. Spomnil je, da je Evropska komisija Sloveniji dodelila 44,3 milijona evrov za pripravljalna dela za projekt drugi tir. S tem je po Lebnovem mnenju komisija na neki način potrdila model, koncept tehnične izvedbe ter samo finančno konstrukcijo, ki jo je zastavila vlada.

Podjetje 2TDK se bo do 14. julija prijavilo na nov evropski razpis za nepovratna sredstva, vlada računa, da bo dobila od 80 do 100 milijonov evrov, avgusta pa bodo objavili še razpis za pripravljalna dela, je dodal Leben.

Razpis za pripravljalna dela bo odprt okoli tri mesece, predvidevajo pa, da bo vmes tudi referendum, nato bodo lahko nadaljevali delo.

Leben je zavrnil možnost, da bi se na ministrstvu odločili za razmislek o novih trasah, za kar si prizadevajo pobudniki referenduma o vladnem zakonu o drugem tiru. Doslej je bilo po njegovih besedah pregledanih 17 različic same trase, med uradnim postopkom pa šest. Po različnih merilih so s strokovno institucijo Jaspers prišli do sklepa, da je ta trasa, ki je predvidena, najprimernejša.

Dela bodo potekala v dveh fazah
Državni sekretar je spomnil še, da bo gradnja drugega tira potekala v dveh fazah. Prva je ta, kakršno veleva gradbeno dovoljenje, in sicer gradnja cevi v polnem premeru ter servisna cev, obetajo pa si, da bi bilo gradbeno dovoljenje za dvotirno progo dopolnjeno do konca leta.

"To pomeni, da bi lahko v prvi fazi delali servisno cev v polnem premeru 70 kvadratov, s sklepom vlade na začetku meseca pa smo dobili navodilo, da začnemo delati pravne in strokovne podlage za državni prostorski načrt, da bomo lahko dolgoročno na isti trasi zgradili tudi drugi tir," je dejal.

Rok za prvo fazo je 2025, za drugo pa Leben računa, da bo imel odgovore do konca poletja.

SMC uperja prst v Janšo
V SMC-ju so po besedah njihove uradne govornice Lilijane Kozlovič "izjemno razočarani" nad tem, da je bilo zbranih dovolj podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru. Ob tem je poudarila, da SMC spoštuje pravico državljanov, da se odločajo po svoji vesti.

Pobudo za razpis referenduma so v SMC-ju opredelili kot "čisto politično vprašanje". "Dejstvo je, da je z namenom rušenja SMC-ja in naše vlade opozicijski SDS z Janezom Janšo na čelu pripravljen žrtvovati naš odlični projekt drugi tir in žrtvovati ugled Slovenije v mednarodni skupnosti," je menila Kozlovičeva. Projekt Slovenija po prepričanju SMC-ja potrebuje.

Da so politični apetiti v Sloveniji še vedno preveliki, kaže po njenem mnenju tudi predlog za kazenski pregon. "Kot stranka, ki se zavzema za pravno državo, se tega ne bojimo, tudi predsednik vlade ne," je še zatrdila. Ob tem je poudarila, da za SMC drugi tir ni predvolilni boj.

DeSUS se bo še odločil
V DeSUS-u so pojasnili, da bodo odločitev glede sodelovanja v kampanji sprejeli na organih stranke, to temo bomo verjetno odprli že naslednji teden. "Si pa želimo, da se razčistijo nekatera odprta vprašanja, zato od ministra Gašperšiča pričakujemo določene odgovore," so zapisali in poudarili, da to pričakuje tudi javnost in od tega bo verjetno odvisen tudi izid referenduma.

"Če ne bo odgovorov, bo več možnosti, da referendum uspe," menijo v DeSUS-u. Menijo, da je za razvoj Slovenije drugi tir izjemnega pomena, a vztrajajo, da mora biti cena poštena, da je vzpostavljen civilni nadzor in da je projekt racionalen.

SD upa, da referendum ne bo ustavil drugega tira
V poslanski skupini SD-ja pa so izrazili upanje, da referendumska pobuda ne bo ogrozila pravočasnega dokončanja projekta drugega tira. Pobudniki in vsi udeleženci referendumske kampanje po njihovih navedbah prevzemajo svoj del odgovornosti, da bo razprava konstruktivna in ne razdiralna. Ob tem so poudarili, da referendumsko odločanje kot legitimna demokratična pravica državljanov ponuja možnost odgovornim, da uspešno ubranijo zastavljene rešitve.

V SMC-ju razočaranje zaradi referenduma
Kovačič prinesel podpise, vlada gre z 2. tirom naprej