Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun. Foto: BoBo
Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun. Foto: BoBo

V soboto je začel veljati megasveženj pomoči, vreden skoraj tri milijarde evrov. Vlada se je za enak znesek že zadolžila. In ker zastonj kosila ni, je pomembno tudi vprašanje, kdo bo moral na koncu plačati račun. Nič ni vnaprej zagotovljeno niti vnaprej odvzeto, pravi predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun.

Sorodna novica Ponovni zagon industrijske proizvodnje v številnih podjetjih

Zdajšnja zdravstvena kriza je drugačna od finančne, zato morajo biti tudi zdravila drugačna. Orjaški svežnji pomoči z zvišanjem odhodkov na eni strani, na drugi pa zaradi zastoja znižanje proračunskih prihodkov bodo odprli velik primanjkljaj v javnih financah. Kračun ne želi vnaprej soditi o pokriznih ukrepih, toda zniževanje plač ali krčenje socialnih izdatkov po njegovem mnenju morda ne bi bilo najbolj na mestu. "Zniževanje plač za oživljanje gospodarstva ni najboljše."

Koliko let bo trajala sanacija javnih financ?

Negotovost okoli izhodne strategije torej obstaja. Zato ni vseeno, kako si sledijo ukrepi. Pri megasvežnju pomoči izstopa tudi spodbujanje trošenja, kar pa v zdajšnjem stanju morda ni najbolj smiselno, meni Kračun: "Opažamo težnje in tveganje, da si država z določenimi ukrepi, predvsem takšnimi, ki se nanašajo na spodbujanje trošenja, morebiti zapira manevrski prostor za ukrepanje v naslednjih fazah."

Sorodna novica Honorarni delavci, študenti in nekateri samozaposleni ne vedo, kako bodo preživeli

In prav v tem je lahko zanka, da bo na koncu zmanjkalo za druge ukrepe, zlasti za likvidnostno podporo podjetjem, da bi ta ohranila zaposlene in trg. Kdo bo na koncu nosil največje breme vnovične vzpostavitve zdravih javnih financ, pa bo odvisno tudi od tega, koliko let si bo država vzela za sanacijo javnih financ, bosta to dve leti, tri ali več? Vprašanje ostaja brez odgovora.

"To je odvisno od trajanja sedanje situacije ter uspešnosti in učinkovitosti ukrepov, s katerimi se borimo." Slab primer učinkovitosti in uspešnosti pa je že tu, kaže se v popolnoma nerazumljivem in nespoštljivem zapletu glede plačila najbolj izpostavljenih.