Krka je pohitela z objavo četrtletnih rezultatov, ki pa zaradi (pričakovanih) težav na ruskem tržišču niso tako bleščeči, kot so nekateri pričakovali. Foto: RTV SLO
Krka je pohitela z objavo četrtletnih rezultatov, ki pa zaradi (pričakovanih) težav na ruskem tržišču niso tako bleščeči, kot so nekateri pričakovali. Foto: RTV SLO
Daimler Chrysler
Kirk Kerkorian namerava za nakup Chryslerja plačati 4,5 milijarde dolarjev, vse v gotovini. Foto: EPA

Če je novomeški farmacevt lani v prvem četrtletju šokiral z izjemno rastjo dobička, je ta v prvih treh letošnjih mesecih zaradi težav na ruskem trgu zrasel 'le' za 13 odstotkov. V četrtek se je cena Krkinih delnic zaradi spodbudnih napovedi tujih analitikov, češ da je ciljna vrednost delnice v enem letu 960 evrov, spet približala 900 evrom (maksimum: 890 evrov), kar je najbolj pripomoglo, da je slovenski borzni indeks porasel že 14. zapored, čeprav se je vročica pri Luki in Intereuropi ohladila in sta delnici padli za okrog pet odstotkov.

SBI20 letos pridobil že 27 odstotkov
Veliki petek, ko je Ljubljanska borza tako kot številne evropske zaprta, je čas za premislek o velikih donosih in možnostih, kako dolgo bo še tako lepo. Samo letos je slovenski borzni indeks pridobil 27 odstotkov in tako nadaljuje uspešno zgodbo iz lanskega leta (36 odstotkov plusa). Neverjetna rast je posledica trgovanj s certifikati na delnice slovenskih podjetij, velike količine prostega denarja, majhne ponudbe delnic, dobrih poslovnih rezultatov in napovedanega umika države iz gospodarstva.

Pričakovanja, da bo borza odslej poznala le še dvomestne letne (ali celo četrtletne) rasti, so povsem nerealna. Samo vprašajte starejše borznike, koliko časa so konec 90. let čakali, da je slovenski borzni indeks prebil 2.000 točk. Zdaj smo kar štirikrat višje!

Milijarder Kirk Kerkorian kupuje Chrysler
Poglejmo še sveže dogajanje na tujem. V ZDA so bili v četrtek previdni pred objavo podatkov o marčevskem trgu dela. Da je Dow Jones (12.560 točk) šestič zapored nekaj malega pridobil, gre zasluga nižjim cenam nafte in napovedi milijarderja Kirka Kerkoriana, da bo kupil Chrysler. Vrednost delnic DaimlerChryslerja je porasla za pet odstotkov in dosegla najvišjo vrednost po juliju 1999. Tehnološki Nasdaq (2.471) se je zvišal za pol odstotka.

Evropske borze so bile pred prazniki previdne. Delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.540 točk) se včeraj skoraj ni premaknil. Na trgu še vedno ne manjka 'M&A-novic', torej novic o združevanjih in prevzemih, kar naj bi bila tudi po praznikih glavna bibalna sila morebitne rasti.

T. O.