"Naše sporočilo je, da trenutne tržne razmere omogočajo, da smo odgovorni," je poudaril minister Kumer, ki poudarja, da je treba odločitve ob ugodnih cenah sprejeti pravočasno, da ne bo treba pozneje obremenjevati državnega proračuna. Foto: BoBo

Na sestanku posebne vladne delovne skupine, v kateri so predstavniki ministrstva, pristojnega za energijo, ministrstva, pristojnega za gospodarstvo, ter predstavniki gospodarskih organizacij, so udeleženci naredili pregled preteklega leta in trenutnega stanja. Osrednja točka sestanka pa so bile napovedi za naprej, je po srečanju dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer, ki je v sklopu reorganizacije vlade predviden za vodenje novega ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Na sestanku sta sodelovala tudi predstavnika obeh energetskih stebrov, generalni direktor Gen energije Dejan Paravan in generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Tomaž Štokelj. Vsak s svoje strani sta predstavila mogoče scenarije za naprej. "Ugotovitev je bila, da so razmere ugodne – pri cenah plina smo denimo na precej nižjih ravneh – tako da si lahko podjetja že danes zagotovijo nižje cene plina za 2024," je poudaril Kumer.

Gospodarstvenikom so zagotovili, da so slovenska energetska podjetja pripravljena na oskrbo. Po Kumrovih besedah se točka preloma dogaja zdaj in za slovenske odjemalce bi radi zagotovili slovensko proizvodnjo. Obenem je poudaril, da so cene trenutno nižje od zamejenih. "Govorimo o cenah brez pomoči. Naše sporočilo je, da trenutne tržne razmere omogočajo, da smo odgovorni. Pravočasno lahko storimo vse, kar je v naši skupni moči, da ne bo treba obremenjevati državnega proračuna, če slučajno podjetja ne bodo podpisala pogodb in bodo konec letošnjega leta spet prišla po pomoč, če bo cena znova narasla," je opozoril Kumer.

Pravočasna zagotovitev konkurenčnosti za prihodnje leto

Cene energentov na svetovnih trgih sicer še naprej padajo, pri čemer se poraja vprašanje, ali se podjetjem morda izplača še nekoliko počakati s sklepanjem pogodb. Kumer je ob tem spomnil, da je vlada lani nekaj časa odsvetovala sklepanje pogodb, ker so čakali, da se uredi več stvari tako na nacionalni kot evropski ravni.

Določene stvari bo treba urediti tudi letos, a gre pri tem po besedah ministra za manjše zadeve. "Predvsem pa se moramo že zdaj, ko je pred nami še vse leto, usmeriti v to, kako čim bolje zagotoviti konkurenčnost za 2024. To pomeni, da naj podjetja od vlade ne pričakujejo usmeritev, ali naj sklepajo pogodbe ali ne," je poudaril. Osnovna funkcija podjetij – tako kot je bila pred krizo – je namreč tudi to, da obvladujejo tveganja v skladu z nabavnimi politikami, je poudaril.

Na sestanku je minister dobil občutek, da so gospodarstveniki te informacije sprejeli pozitivno in da si želijo še bolj odprto komunikacijo s sekcijo za vprašanja dobaviteljev električne energije pri Energetski zbornici Slovenije. Zato bodo organizirali tudi širši sestanek, je še napovedal Kumer.