Energetski ministri se zbirajo v Bruslju. Foto: Reuters
Energetski ministri se zbirajo v Bruslju. Foto: Reuters

Slovenija pozdravlja ukrepe za zamejitev visokih cen elektrike, ki jih je predstavila Evropska komisija, a ti niso dovolj, je ob prihodu na izredno zasedanje energetskih ministrov v Bruslju dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Ministri so na srečanju razpravljali o mogočih izrednih ukrepih za ublažitev posledic visokih cen energije za podjetja in gospodinjstva. "V končni dokument predsedstva nam je uspelo vključiti naša ključna stališča, in sicer likvidnostni mehanizem, poseg na trg, vključno z varovalkami, in pa tudi možnost cenovne kapice pri plinu. Ta del bo morala Evropska komisija nasloviti v svojem dokumentu," je na novinarski konferenci po srečanju povedal minister.

Pri teh varovalkah gre za samodejne zaščitne sisteme, katerih namen je omejiti nihanje cen. Številna podjetja se namreč zaradi velikega nihanja cen elektrike spopadajo z likvidnostnimi težavami. To se dogaja, ker morajo dobaviteljem za izpeljavo terminskih pogodb v času nihanja cen zagotavljati likvidnostna sredstva.

Slovenija želi, da bi cenovna kapica veljala za ves uvoženi plin

Ministri so Evropsko komisijo pozvali, naj v predlog o posredovanju na trgu vključi tudi cenovno kapico na plin. Kumer je glede tega povedal, da si Slovenija želi, da bi cenovna kapica veljala za ves uvoženi plin.

Na zasedanju so sklenili še, da komisijo pozovejo k pripravi ukrepov za omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. Poleg tega pa še k uvedbi solidarnostnega prispevka za podjetja, ki za proizvodnjo uporabljajo fosilna goriva. Sredstva, pridobljena iz obeh ukrepov, bi namenili za blažitev vpliva visokih cene energije na potrošnike.

Ministri, pristojni za energetiko, so se zavzeli še za to, da naj Bruselj predstavi tudi predlog za usklajeno zmanjšanje porabe elektrike v EU-ju, da bi zajeli pomanjkanje energije in visoke cene, piše v povzetku srečanja, ki ga je pripravilo češko predsedstvo Svetu EU-ja.

Evropska komisija bo predloge zakonodajne podlage za te ukrepe predvidoma sprejela in članicam predstavila že v torek, cilj pa je, da bi jih nato države potrdile do konca meseca.

Različna stališča do predloga plinske kapice

Stališča ministrov do uvedbe cenovne kapice so sicer različna. Francoska ministrica za energetski prehod Agnes Pannier-Runacher je dejala, da je Francija pripravljena podpreti uvedbo kapice za ruski plin, če bo Evropska komisija to predlagala, odprta pa je tudi za razpravo o uvedbi cenovne kapice za ves uvoženi plin.

Nemški gospodarski minister Robert Habeck pa je glede tega poudaril, da morajo odločati države članice, ki so še vedno odvisne od ruskega plina.

Nasprotovanje temu je ob prihodu na srečanje ministrov izrazila tudi avstrijska ministrica, pristojna za energetiko, Leonore Gewessler, saj je Avstrija po njenih besedah še vedno odvisna od ruskega plina.

Češki minister za industrijo Jozef Sikela, ki vodi zasedanje, je medtem poudaril, da je treba poslati močno sporočilo, da bodo storili, kar je treba, da bi zaščitili gospodinjstva in gospodarstva ter zagotovili, da bo dovolj energije po dostopni ceni. "Prepričan sem, da bodo vse države članice in komisija razumele, da ne smemo izgubljati časa in da bomo pripravili predlog, na podlagi katerega bo komisija predstavila konkretne zakonodajne predloge," je povedal. Te pričakuje že prihodnji teden, ukrepe pa bi lahko članice natančneje dorekle do konca meseca.

Kumer: Ukrepe pozdravljamo, a niso dovolj

"Zelo veliko ukrepov pozdravljamo, menimo pa, da so preveč mehki, da niso dovolj. Predvsem je treba hitro in takoj ukrepati, potem pa imamo čas, da pripravimo strukturno reformo trga, ker so se temelji spremenili in enak sistem trgovanja ob drugačnih temeljih ni več mogoč," je poudaril minister v izjavi za STA.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Foto: EPA
Minister za infrastrukturo Bojan Kumer. Foto: EPA

Ukrepi, ki jih je v sredo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, so po ministrovih besedah premehki predvsem glede tega, kako hitro z določenimi varovalkami poseči na dolgoročno trgovanje z elektriko oziroma s terminskimi pogodbami. S tem bi lahko po ministrovih besedah ustavili špekulante.

Številna podjetja se namreč zaradi velikega nihanja cen elektrike spopadajo z likvidnostnimi težavami. Slovenija si tako po neuradnih informacijah prizadeva za več jasnosti in predvidljivosti glede uporabe samodejnih zaščitnih sistemov, katerih namen je omejiti nihanje cen.

Evropska komisija je poleg pomoči podjetjem pri reševanju likvidnostnih težav med mogočimi ukrepi za zamejitev cen elektrike predstavila še obvezno zmanjšanje porabe elektrike.

"Menimo, da na prostovoljni osnovi lahko naredimo zelo veliko. Slovenija to zelo dobro kaže pri zmanjševanju porabe plina, saj je že v prvem mesecu skoraj dosegla cilj 15-odstotnega prostovoljnega zmanjšanja, in enako želimo pri elektriki. Če to ne bo dovolj, si želimo dovolj jasnih podzakonskih oziroma zakonskih podlag, da to lahko storimo tudi z obveznim zmanjšanjem," je povedal minister za infrastrukturo.

Bodo ministri omejili ceno ruskega plina?