Foto: BoBo
Foto: BoBo

Krško jedrsko elektrarno (NEK) so prejšnji konec tedna ustavili zaradi puščanja na cevovodu priključnega sistema reaktorja. Vmes so pristojni v NEK-u že ugotovili natančno mesto poškodbe, elektrarna pa bo po napovedih vnovič sinhronizirana z omrežjem v nekaj tednih oz. mesecu dni.

Kumer je po srečanju z evropskim komisarjem za okolje Virginijusom Sinkevičiusom spomnil, da so zaposleni delali ves konec tedna, da so odkrili mesto napake, delovali pa so tudi vsi varnostni mehanizmi, tako da ne zaposleni ne okolica niso bili ogroženi.

K sreči napaka po Kumrovih besedah ni tako velika, da bi zahtevala daljši izklop NEK-a iz omrežja, a zaradi izjemno zahtevnih postopkov bo potrebnih nekaj tednov, da se napaka najprej odpravi, nato pa izpeljejo tudi vsa preverjanja, da vse ustreza izjemno visokim standardom jedrske varnosti. Ti namreč terjajo, da je treba pregledati celoten sklop, kjer je prišlo do napake.

V vmesnem času oskrbo Slovenije z elektriko zagotavljajo Termoelektrarna Šoštanj in hidroelektrarne, še vedno v manjšem delu ob lepem jesenskem vremenu k oskrbi prispevajo tudi sončne elektrarne. Preostali del izpada pa država pokrije iz uvoza.

NEK bodo popravljali vsaj mesec dni

Slovenija v boljšem položaju kot lani

Leto 2022 je pokazalo, da je Slovenija, ko NEK oktobra zaradi temeljitega remonta ni bil priklopljen na omrežje, v določenih trenutkih 100-odstotno uvažala elektriko, kar ji je lani uspelo kljub hudi energetski krizi v Evropi. Ob bistveno boljših razmerah na energetskem trgu kot lani si lahko Slovenija, ki ima dobre omrežne povezave s tujino, brez težav zagotavlja oskrbo.

GEN energija kot krovna družba skupine GEN, pod katero sodi NEK, je šla tako po ministrovih besedah takoj v ustrezne zakupe in sebi ter odjemalcem zagotovila preskrbo za naslednje tedne. "Smo pa v bistveno boljšem položaju kot lani, tako da ni skrbi za oskrbo Slovenije z elektriko," je bil jasen Kumer, ki je spregovoril tudi o nadaljevanju regulacije cen energentov, ki se bo ta iztekla s koncem leta.

Cene električne energije za gospodinjstva bodo uravnavali tudi po novem letu

Regulacija cen elektrike le še še za gospodinjstva in zaščitene odjemalce

Na vladnem odboru za gospodarstvo so po njegovih besedah že obravnavali uredbo za podaljšanje zamejitve cen, ki pa bo po koncu tega leta veljala samo še za gospodinjstva in zaščitene odjemalce ter samo za elektriko. Za mala in srednje velika podjetja ter za male poslovne uporabnike regulacija tako ne bo več veljala, prav tako bo konec zamejevanja cen plina.

Uredbo naj bi vlada potrdila prihodnji teden, a tokrat bodo cene na ravni sedanjih zamejene le za 90 odstotkov porabe, medtem ko bo za 10 odstotkov porabe ceno določal dobavitelj glede na tržne pogoje. To bo torej tržni signal uporabnikom, ki bodo tako spodbujeni tudi k varčevanju z energijo.

Zaradi razbremenitve sistema se je puščanje cevi v stanju hladne ustavitve elektrarne ustavilo. Luknjica v velikosti šivankinega vboda je na zvaru reducirnega dela cevovoda priključnega sistema primarnega kroga, meter od vboda v reaktorsko posodo. Foto: BoBo
Zaradi razbremenitve sistema se je puščanje cevi v stanju hladne ustavitve elektrarne ustavilo. Luknjica v velikosti šivankinega vboda je na zvaru reducirnega dela cevovoda priključnega sistema primarnega kroga, meter od vboda v reaktorsko posodo. Foto: BoBo

Diagnostike in analize bodo trajale mesec dni

V Nuklearni elektrarni Krško so si po njeni ustavitvi zadali cilj, da diagnostiko in analize opravijo v približno mesecu dni. O datumu vnovične vključitve NEK-a v elektroenergetsko omrežje za zdaj še ne morejo govoriti.

Vemo, da bo to izziv za zaposlene, institucije in partnerska podjetja. Težavo želimo odpraviti strokovno in kakovostno, da nadaljujemo po začrtani poti dolgoročnega varnega in stabilnega obratovanja, je v Krškem medijem povedal predsednik uprave NEK-a Gorazd Pfeifer.

Potrebni bodo diagnostika, porušitvene in neporušitvene preiskave cevovodov, analitične podporne študije in morebitna pridobitev dovoljenj za metode sanacije. NEK pri tem ves čas sodeluje z domačimi in mednarodnimi institucijami ter podjetji, je dodal.

Trenutno je ob upoštevanju tujih izkušenj ugotovljenih več mogočih vzrokov za nastanek puščanja, ki se analizirajo. To so lahko skrita napaka v izdelavi zvara, napaka v materialu, toplotna utrujenost materiala, napetostna korozija in mehanske obremenitve, je navedel.

Določajo sicer že akcije, ki bi bile potrebne za sanacijo vseh mogočih razlogov za nastanek puščanja. Po iznosu goriva iz sredice reaktorja v bazen za izrabljeno gorivo bodo cevovod ultrazvočno pregledali z notranje in zunanje strani. Pričakujejo pa, da bodo s temi pregledi odkrili vzrok puščanja.

Projekt so sicer poimenovali za izredni remont, vse dejavnosti pa potekajo po pripravljenem načrtu remontne organizacije. Med njeno zaustavitvijo bo električno energijo, ki jo zagotavlja NEK, nadomestil Eles. Nekaj verjetno tudi z uvozom.

Nek vsaj mesec dni ne bo deloval

Kako je potekala ustavitev?

Vse odločitve pred ustavitvijo NEK-a in med njo so temeljile na načelu konservativnosti in visoke varnostne kulture, so navedli v elektrarni. Ob indikaciji puščanja v zadrževalnem hramu so se odločili za preventivno ustavitev elektrarne, operativna ekipa je v četrtek zvečer začela postopno zmanjševanje moči.

V petek zjutraj je bil reaktor ustavljen in elektrarna v t. i. vroči pripravljenosti. Ekipe so vstopile v zadrževalni hram, da bi odkrile mesto puščanja. Da bi ga natančno določili, so zaradi upoštevanja varnih delovnih razmer ohladili elektrarno. Konec tedna so potrdili mesto puščanja na manjšem cevovodu priključnega sistema reaktorja.

Količina puščanja je bila znotraj obratovalnih omejitev. Vsa voda se je zbirala v sistemih zadrževalnega hrama in bo predelana z izparilnikom po ustaljenih postopkih, je še povedal Pfeifer.

Popravilo NEK-a ne bo steklo tako zlahka