Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica EU priporoča 90-odstotno zmanjšanje izpustov do leta 2040
Sorodna novica Vlada želi z nadomestilom spodbuditi vetrne elektrarne. Nekaterih občin tudi denar ne premami.

Evropska komisija je na začetku februarja predstavila poročilo o zmanjšanju emisij do leta 2040 s tremi scenariji. Prvi predvideva 80-odstotno, drugi 85-odstotno, tretji pa 90-odstotno zmanjšanje glede na leto 1990. Slovenija si po ministrovih besedah prizadeva za približno 90-odstotno zmanjšanje.

Vendar težava ni sama postavitev cilja, je v Bruslju dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. "V preteklosti smo v Sloveniji to dobro delali. Zastavili smo si cilj, nismo pa poznali poti za njegovo izpolnitev. Tako da, kar si jaz želim, je, da bi imel vsaj glavne odgovore na vprašanje, kako priti do teh ciljev."

Sorodna novica Bruselj opozarja, da je naš načrtovani delež obnovljivih virov prenizek

Pojasnil je, da se bo pri tem oprl na študijo, ki jo v okviru posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) pripravlja pristojni konzorcij. Posodobljeni načrt bo predvidoma sprejet do julija, nakar ga bo Slovenija poslala v odobritev Evropski komisiji.

Bruselj se je ob predstavitvi poročila o cilju za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2040, ki bo vmesni cilj do podnebne nevtralnosti leta 2050, zavzel za pragmatičen pristop. To pomeni, da bo treba izkoristiti vse tehnologije.

Bojan Kumer je v Bruslju. Foto: EPA
Bojan Kumer je v Bruslju. Foto: EPA

Zavezništvo malih reaktorjev

Zato so predstavili tudi strategijo za upravljanje ogljika in napovedali vzpostavitev evropskega industrijskega zavezništva na področju malih modularnih jedrskih reaktorjev. Namen tega zavezništva je olajšati sodelovanje deležnikov s tega področja na ravni Evropske unije in omogočiti umestitev prvih tovrstnih reaktorjev do leta 2030.

Kumer je pozdravil dejstvo, da je komisija dejavno pristopila k razvoju in podpori teh tehnologij, ki so za slovensko gospodarstvo in glede na velikost države še posebej zanimivi ter pomembni zanjo. "Nam kot manjši državi je pomembno, da se v čim večji možni meri vzpostavijo evropske dobavne verige, predvsem pa enotni evropski pristop k certificiranju," je poudaril in napovedal, da bo Slovenija dejavno sodelovala v industrijskem zavezništvu.