Se je NLB poskušal izogniti težavam ob vstopu novega lastnika v Kolonel? Foto: NLB
Se je NLB poskušal izogniti težavam ob vstopu novega lastnika v Kolonel? Foto: NLB

Ker kupcev za vse ponujene delnice ni bilo, je na koncu nakup večine delnic izvršila odvisna družba NLB-ja.

NLB
Mercator
Mercator ima novega lastnika - družbo Fin-Do. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
NLB se je skušal znebiti delnic Laškega. Foto: MMC RTV SLO
NLB prodal delnice

Lastnika delnic Pivovarne Laško in Mercatorja, ki jih je NLB zasegel Infond Holdingu in na Ljubljanski borzi zdaj prodal, sta družbi Publikum Fin in Fin-Do.

Publikum Fin naj bi postal lastnik 3,9-odstotnega deleža pivovarne, Fin-Do, ki je sicer v stoodstotni lasti Nove ljubljanske banke, pa preostalega deleža, ki ga je prodal NLB. To pomeni, da naj bi imel v lasti okoli 19 odstotkov Laškega in okoli 10 odstotkov delnic Mercatorja.

Laško po 31, Mercator po 165 evrov na delnico
NLB je namreč prodal vseh svojih 23 odstotkov delnic Pivovarne Laško in deset odstotkov delnic Mercatorja. 404.832 delnic Mercatorja je prodal po 165 evra za delnico, 2.056.738 delnic Pivovarne pa je prodal po 31,5 evra za delnico. Vrednost poslov je skupaj nad 131 miljonov evrov - prvi je bil vreden 10.806.169 evrov, drugi 53.981.077 evrov in tretji (Mercator) 66.797.280 evrov.

Gre za delnice, ki jih je banka pred kratkim zasegla Infond Holdingu, razlog za prodajo na borzi pa naj ne bi bil le neuspešen razpis, na katerem je NLB dobil le nizko ponudbo Kada za delnice Mercatorja, temveč se je banka verjetno želela izogniti tudi zapletom po vstopu tujega lastnika v Kolonel.

Po stopinjah NLB-ja verjetno še druge banke upnice
Po pisanju spletnih Financ naj bi se NLB s preprodajo delnic Publikumu Fin in Fin-Do-ju obranil pred pričakovanim začetkom insolventnih postopkov v Infond Holdingu in tako zavaroval zdaj že svoje premoženje - torej delnice, s katerimi je Infond Holding pri največji slovenski banki zavaroval 130 milijonov neodplačanih posojil. Tako je banka tudi fiksirala svojo bilanco, pišejo spletne Finance.

Izvršbe na delnice, ki so predstavljale zavarovanja za posojila omenjene družbe, naj bi v četrtek nadaljevale še druge banke upnice. To bi lahko povzročilo, da bi bila zahteva za začetek stečajnega postopka Infond Holdinga vložena že v prihodnjih dneh, saj bo imela družba tudi uradno manj premoženja kot obveznosti.

Zlata Moneta v strahu pred težavami?
Povejmo še, da je posel NLB prek borze skušal izpeljati že v torek. Ob koncu trgovanja je bilo naročilo nato umaknjeno. Neuradno naj bi bila v ozadju Probanka, prek katere je NLB po pogodbi z Infondom Holdingom odgovoren izpeljati prodajo delnic na borzi in ki naj bi ves dopoldne zavlačevala z vnosom naročila, je poročal Dnevnik.

Po domnevah Dnevnikovih virov naj bi bile razlog za včerajšnjo neuspešno prodajo težave, v katere bi ob morebitni prodaje zašla Probanka in z njo povezane družbe. Zlata Moneta II, družba, ki jo prek Medaljona obvladujejo menedžerji Probanke, naj bi namreč drugim družbam, neuradno Infond Holdingu, posodila deset milijonov evrov. Rok za vrnitev posojila se je iztekel konec junija, zavarovano pa naj bi bilo z delnicami Laškega, s katerimi pa je svoja posojila zavaroval tudi NLB. Tako naj bi Zlati Moneti grozilo, da bo ostala brez zavarovanja za dana posojila.

25 milijonov evrov vredni posli Banke Celje?
Na Ljubljanski borzi se je z delnicami Pivovarne Laško in Mercatorja precej poslovalo tudi sicer. Prodale so se v dveh svežnjih, pri čemer naj bi sveženj z Mercatorjevimi delnicami obsegal 104.270 delnic, kar je 2,77 odstotka delnic družbe, ki so bile prodane po 164,5 evra, kar je včerajšnji končni tečaj. Vrednost posla je znašala 17.152.415 evrov.

Posel z delnicami Pivovarne Laško je obsegal 252.500 delnic, kar je 2,88 odstotka delnic laškega holdinga, ki so bile tudi prodane po včerajšnjem zaključnem tečaju pri 32,37 evra. Vrednost posla je znašala 8.173.425 evrov. V obeh primerih naj bi delnice zasegla Banka Celje.

Ker kupcev za vse ponujene delnice ni bilo, je na koncu nakup večine delnic izvršila odvisna družba NLB-ja.

NLB
NLB prodal delnice