Novi lastnik Mladinske knjige zavlačuje s plačilom kupnine, čeprav se je hvalil, da ima že zbranih dovolj sredstev. Foto: BoBo
Novi lastnik Mladinske knjige zavlačuje s plačilom kupnine, čeprav se je hvalil, da ima že zbranih dovolj sredstev. Foto: BoBo

Po poročanju Dnevnik je Mrvar po dražbi, na kateri je premagal litovskega založnika Alma Littera, zatrjeval, da ima sredstva za nakup Mladinske knjige založbe zagotovljena že od oktobra lani.

Pred dnevi objavljene bilance Učil International pa kažejo na drastično poslabšani finančni položaj družbe. Lani so se finančne obveznosti povzpele s 500.000 evrov na 8,5 milijona evrov. To je milijon evrov več, kot so znašali njeni lanskoletni prihodki in skoraj 50-krat več kot čisti dobiček.

Posojil pa Učila International očitno niso najela zaradi priprav na prevzem Mladinske knjige založbe, saj so jih že lani v celoti vložile v nakup naložbenih nepremičnin.

Kako bo Mrvar financiral nakup Mladinske knjige založbe, ni znano, skrajni rok za plačilo kupnine pa se izteče konec meseca. Poleg kupnine bo moral zbrati tudi pet milijonov evrov za izplačilo malih delničarjev, saj bodo morala Učila International po preknjižbi delnic objaviti tudi prevzemno ponudbo in izstop iz lastništva ponuditi preostalim delničarjem Mladinske knjige založbe.

Zaradi zapletov pri nakupu Mladinske knjige so pojavljajo namigi, da naj bi z Mrvarjem pri nakupu sodeloval lastnik družbe Extra Lux Marjan Dermastija, ki pa je to zanikal.