Zasedanje poteka v senci finančnih težav Grčije. Foto: Reuters
Zasedanje poteka v senci finančnih težav Grčije. Foto: Reuters

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank iz skupine sedmih industrijsko najbolj razvitih držav so v Dresdnu začeli tridnevno zasedanje na temo položaja svetovnega gospodarstva in izogibanja davkov, a se je v središču pozornosti znašla Grčija, ki je v vse večjih finančnih težavah, saj nujno potrebuje 7,2 milijarde evrov iz mednarodnega programa pomoči, da bi se izognila bankrotu.

A dogovora z mednarodnimi posojilodajalci še ni na vidiku, saj se od vlade grškega premierja Aleksisa Ciprasa pričakuje trdna zavezanost reformam.

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde ni želela izključiti možnosti izstopa države iz območja z evrom. "Izstop Grčije je možnost," je dejala v pogovoru za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung in dodala, da bi bil tak scenarij vse prej kot enostaven, a "najverjetneje ne bi pomenil konca evra".

Še vedno ostaja veliko dela in IMF ni pripravljen izplačati dodatnih sredstev, dokler se Grčija jasno ne zaveže reformam, je poudarila Lagardova. "Imamo pravila. Imamo načela," je bila odločna.

"Dela je še veliko"
Podobno sporočilo je poslal evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici, ki je Grčijo okrcal zaradi ocen, da so na poti do dosege dogovora že na treh četrtinah poti. "Napačno je govoriti, kot to počnejo Grki, da smo na treh četrtinah poti," je dejal za francoski radio France Culture. "Dela je še veliko," je ponovil mantro posojilodajalcev v zadnjih dneh.

"Začenjamo videti konsistentne reformne projekte," je Grkom priznal komisar in izpostavil napredek na področju davkov in pokojnin. Dogovor je po njegovem mnenju mogoč.

Že prej so v IMF-u v Washingtonu poudarili, da bo Grčija odrezana od dodatnih sredstev sklada, če ne bo pravočasno poplačala svojih dolgov. "Vsako državo, ki ne spoštuje zavez do sklada, obravnavamo, kot da je v zaostanku in nima dostopa do financiranja IMF," je pojasnil tiskovni predstavnik William Murray, a izrazil prepričanje, da bodo Atene pravočasno poplačale svoj dolg.

Grški notranji minister Nikos Vucis je v nedeljo dejal, da močno zadolžena Grčija "nima denarja" za poplačilo več dolgov do IMF-a, ki zapadejo po 5. juniju. Skupaj ti dolgovi znašajo 1,6 milijarde evrov.

Finančni ministri G7 se ukvarjajo z Grčijo
Finančni ministri G7 se ukvarjajo z Grčijo